Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.05.2022.

Министарка одбране Савезне Републике Немачке Кристин Ламбрехт у посети Србији



Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас у згради Старог Генералштаба са министарком одбране Савезне Републике Немачке Кристин Ламбрехт, која борави у званичној посети Републици Србији.

Они су се сагласили да посета представља показатељ успешних билатералних односа две земље у области одбране, као и намере да се они унапређују.

Министар Стефановић истакао је као најзначајнији аспект војнотехничке сарадње набавку, али и обуке за хеликоптере типа H-145М за Војску Србије, док ће, како је оценио, немачка донација војно-санитетских возила типа DINGO допринети даљем унапређењу војномедицинске сарадње, која је успостављена заједничким учешћем припадника две војске у мисији Европске уније у Малију, а која представља најразвијенију област сарадње у области одбране између две земље.

Стефановић и Ламбрехт су, такође, разговарали и о могућностима унапређења сарадње у области војног школства, као и ангажовању у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ (ЗБОП).

Министар се овом приликом захвалио на подршци коју Немачка пружа Србији на путу европских интеграција, које су стратешки спољнополитички циљ наше земље, док је министарка Лaмбрехт поновила пуну подршку Немачке истичући да ће њена земља у овом процесу бити уз Србију као искрен и поуздан партнер.  

Министарка одбране Савезне Републике Немачке, такође, је на састанку оценила да је војна сарадња две земље веома развијена, али и да постоји простор за њен даљи развој.