Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
28.09.2021.

Министар Стефановић примио породице мајора Тепића и војника Мирковића



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са породицама мајора Милана Тепића и војника Стојадина Мирковића, који су херојски погинули 29. септембра 1991. године бранећи војно складиште тадашње ЈНА од хрватских јединица.

Састанку су присуствовале Тања Тепић Росић, ћерка мајора Милана Тепића, и Анка Мирковић, мајка војника Стојадина Мирковића.

„Србија мора памтити хероје као што су били Милан Тепић и Стојадин Мирковић. Не само наша деца, већ и будуће генерације, морају знати ко су били највећи међу нама и колико је њихово јунаштво било. Они су жртвовали своје животе без размишљања за отаџбину и за наш народ и зато смо им дужни да се сећамо, да бринемо о њиховим породицама и да њихова имена и њихова дела никада не прекрије заборав“, рекао је министар Стефановић.

Септембра 1991. године мајор Милан Тепић бранио је са групом војника складиште „Барутана“ у шуми Беденик код Бјеловара, који су нападале снаге Збора народне гарде Хрватске у намери да се домогну муниције и експлозива. Схвативши да постоји опасност да средства која су му поверена падну у руке непријатеља, мајор Тепић активирао је детонатор и уништио складиште, којом приликом је и сам свесно изгубио живот.

Непосредно пре тога мајор Тепић наредио је својим војницима да се склоне, али је ту наредбу одбио војник Стојадин Мирковић наставивши да дејствује по хрватским снагама које су га, убрзо смртно раниле. Сутра се навршава пуних тридесет година од страдања двојице хероја.

Мајор Милан Тепић постхумно је одликован Орденом народног хероја што га чини последњим народним херојем Југославије, а војник Стојадин Мирковић Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.