Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
01.12.2016.

Потписивање Уговора о донацији на ВМА



На Војномедицинској академији, у присуству државног секретара Ненада Нерића и амбасадора САД у Београду Кајла Ската, данас је потписан Уговор о донацији у оквиру пројекта превенције и контроле ХИВ/АИДС.
Потписивање Уговора о донацији на ВМА
Реч је о средствима из којих је планирана набавка високо квалитетног ПЦР апарата и дијагностичких тестова за Институт за медицинска истраживања ВМА, тестова за ново истраживање полно преносивих инфекција у војној популацији, као и штампање другог издања публикације „Полно преносиве инфекције и војна популација“, али и лична заштитна опрема за припаднике санитета који учествују у мировним операцијама.
 
Амбасадор САД у Београду Кајл Скат истакао је да му је велика част да на Дан борбе против АИДС-а, најави донацију опреме и материјала у вредности више од 79 хиљада америчких долара.

– ХИВ И АИДС су претње свима, а поготово припадницима војске који се шаљу у подручја повећаног ризика од оболевања, јер тај вирус не зна за боју коже или униформе, и нико није имун на последице те болести, рекао је амбасадор Скат и додао да је планом америчког председника, за борбу против тих болести, на глобалном нивоу донирано 52 милијарде долара помоћи у 65 земаља, захваљујући чему је, између осталог, више од 700 хиљада деце рођено без ХИВ-а.
 
Потписивање Уговора о донацији на ВМА Скат је изразио  наду да се заједничким деловањем може променити свет и да је Србија једна од 80 земаља с којима Војска САД сарађује у намери да заустави ширење ХИВ-а и АИДС- а.

Професорка Весна Шуљагић из Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА, сарадњу са САД, која траје дуже од деценије, оценила је веома успешном и истакла да она значајно помаже у бољем дијагностиковању не само ХИВ-а  већ и других полним путем и преко крви преносивих инфекција.

- Радићемо на још ранијем откривању инфекција, али и на превенцији, не само код војника већ и код здравствених радника који су последњих година у већој мери ангажовани у мировним операцијама у Африци, где су те болести ендемски присутне, истакла је професорка Шуљагић.
 
До сада су, почев од 2005. године када се тадашња Војска СЦГ први пут пријавила на Конкурс Сектора за превенцију ХИВ/АИДС Министарства одбране САД, пројектом ″Превенција и контрола ХИВ/АИДС-а у Војсци СЦГ″, реализоване активности и набављена материјална добра у вредности од 993.832 долара.

Највећи део средстава утрошен је за набавку савремене лабораторијске опреме и широке палете дијагностичких тестова за ХИВ и друге полним путем преносиве инфекције за Институт за микробиологију ВМА, Институт за медицинска истраживања ВМА, Институт за трансфузиологију ВМА, Институт за епидемиологију ВМА, као и Војну болницу Ниш.