Министарство одбране Републике Србије
 
29.04.2022.

Министар Стефановић присуствовао провери припремљености за приказ способности Војске Србије „ШТИТ 2022“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ провери припремљености за приказ способности Војске Србије „ШТИТ 2022“, који ће бити изведен у суботу 30. априла 2022. године.

Уверивши се да је све спремно за сутрашњи приказ, министар Стефановић је на батајничком војном аеродрому разговарао и са учесницима приказа, који су га информисали о току припрема и спремности састава за сутрашњи приказ.
 
Припадници јединица Ратног ваздухопловства и ПВО, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде увежбавали су данас секвенце и припремали се за приказ под будним оком руководства приказа.

На сутрашњем приказу, у динамичком делу кроз више секвенци, између осталог, биће изведен десант хеликоптерима Ми-8 и Ми-17, а такође ће бити приказана посебна метода извлачења људства техником “грозд”.
 
Приказ ће обележити и дефиле ваздухоплова, где ће посетиоци бити у прилици да виде и налете авиона МиГ-29, „орао“, Супер Галеб Г-4, као и хеликоптере Ми-35, „гама“, Ми-17, Ми-8 и Х-145, а припадници 63. падобранске бригаде извешће и демо скок.

Статички део чиниће изложено савремено наоружање и војна опрема, као и средства из развоја домаће одбрамбене индустрије.
 
На активностима на војном аеродрому учествоваће више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, више од 300 средстава наоружања и војне опреме и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих ваздухоплова.

Приказ способности отворен је за грађане од 8.30 до 15 часова. Посетиоци ће на приказ моћи да уђу на три улаза батајничког аеродрома - главни улаз на војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић", улаз у Ваздухопловни завод "Мома Станојловић", као и на алтернативни улаз из правца Нове Пазове.

Данашњој провери припремљености присуствовали су и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.04.2022
mp4 (104,93 MB)
Генерална проба