Министарство одбране Републике Србије
 
03.10.2020.

Министар Вулин: Модернизовани тенк М-84 АС1 показао је добре идеје наших конструктора- По броју исправних тенкова Србија је европска сила, али то није довољно. Тенкови морају бити модернизовани, да могу да се носе са најсавременијим тенковима у својој класи и наравно, морамо имати одговарајући број посада како би сваки од њих био користан и употребљив - истакао је министар одбране Александар Вулин након што је у рејону Војног комплекса "Пасуљанске ливаде" присуствовао конструкторским испитивањима и гађању циљева из прототипа усавршеног тенка М-84 АС1.

Прототип модернизованог тенка под ознаком М-84 АС1, према оцени министра Вулина, показао је да смо на добром путу и да су наши конструктори дали добре идеје.

- Ми ћемо улагати велике напоре да сви наши тенкови, бар највећи број наших тенкова, буде модернизован на таквом нивоу да може да користи и одговарајућу муницију и техничка решења и да буде у стању да се носи са било којим тенком у нашем окружењу. Србија је тенковска сила, али то не сме да буде само по броју, већ мора да буде и по техничким решењима и посади - нагласио је министар Вулин.

Говорећи о кључним сегментима усавршавања тенка М-84, помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић рекао је да модернизација тог тенка и борбеног возила пешадије тренутно представљају два најбитнија пројекта модернизације борбене технике Војске Србије за потребе Копнене војске.

- Највећи број типова новог и модернизованог наоружања, који се тиче повећања способности наших пешадијских и артиљеријских јединица, у смислу развоја већ је завршен. Сада се у наоружање управо уводе нулте серије, што ће рећи да се иде у почетно опремање јединица, чиме се завршава прва фаза занављања наоружања Војске Србије.

Конструкторска испитивања модернизованог тенка М-84 АС1, према речима Милорадовића, веома су обиман подухват, који подразумева велики број модернизованих и додатих подсистема на тенк, чија је намена повећање нивоа заштите тенка против најсавременијих типова противоклопног наоружања, као и повећање ситуационе свесности посаде и опремљености командира тенка.

- Осим командно-информационог система и одговарајућих комуникационих и рачунарских система, тенк је опремљен и новом даљински управљаном борбеном станицом, која му даје потпуно нови квалитет у борби и пружа знатно већи ниво заштите и борбене ефикасности. Сматрамо да ће ова модернизација значајно повећати способности наших оклопних и механизованих јединица - наглашава Милорадовић и поручује да то није крај развоја, јер се паралелно ради на фази два, означеној као модернизовани тенк М-84 АС2, која подразумева још неколико нових подсистема који ће додатно и значајно унапредити способности наших тенковских јединица.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.10.2020
mp4 (589,88 MB)
Гађање модернизовани тенк М-84
03.10.2020
mp4 (145,5 MB)
Изјава министра Вулина
03.10.2020
mp4 (169,81 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића