full screen background image
Актуелне мултинационалне операције


МУЛТИНАЦИОНАЛНЕ ОПЕРАЦИЈЕ У КОЈИМА УЧЕСТВУЈУ ПРИПАДНИЦИ ВС

Р.бр.

МнОп

Број лица

Категорија

1.

КОНГО - MONUSCO

8

Штабна група и санитетски тим за евакуацију ваздушним путем

2.

ЛИБЕРИЈА - UNMIL

4

Војни посматрачи

3.

ОБАЛА СЛОНОВАЧЕ - UNOCI

3

Војни посматрачи

4.

КИПАР - UNFICYP

46

Штабни официр, војни посматрачи, чланови патроле и  припадници пешадијског вода

5.

ЛИБАН - UNIFIL

143

Штабни официри и припадници пешадијске чете

6.

 

БЛИСКИ ИСТОК - UNTSO

1

Војни посматрач

7.

 

EUTM Somalia

5

Штабни официр и санитетски тим

8.

EUNAVFOR Somalia - Operation ATALANTA

4

Штабна група

 

УКУПНО

214

 

 

Мултинационална операција УН у ДР Конго (MONUSCO)
.
 
Мултинационална операција УН у ДР Конго (MONUSCO) успостављена је новембра 1999. године, у складу с поглављима VI и VII Повеље ОУН, а на основу Резолуције Савета безбедности УН број 1279. од 7. марта 2003. године. Војска Србије у MONUSCO учествује од 07. марта 2003. године са једним санитетским тимом за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ), a од 29. јула 2010. године контингент је увећан за два припадника штабне групе.

АМЕТ у свом саставу има два лекара и четири медицинска техничара који образују два подтима за санитетску евакуацију ваздушним путем и базирани су у Киншаси
 

Детаљније о ситуацији у MONUSCO прочитајтеовде.
Линк: http://www.un.org/Depts/dpko/missions/monuc/

 
Мултинационална операција УН у Либерији (UNMIL)
 

Мултинационална операција УН у Либерији (UNMIL) установљена је након потписивања мировног споразума у Акри, у Гани и доношења Резолуције Савета безбедности УН 1509 од 19. септембра 2003. године, сa мандатом у складу с поглављима VI и VII Повеље ОУН.
Војска Србије у UNMIL учествује од 10. децембра 2003. године, када су два војна посматрача упућена у мисију. Број ангажованих војних посматрача 9. марта 2004. године је повећан на три, а 19. маја 2004. године на шест. Када je почелo смањење броја ангажованих припадника снага УН у Либерији, број војних посматрача из Војске Србије смањен је на четири 14. марта 2009. године. Замена војних посматрача врши се након истека мандата од годину дана.
Поред припадника ВС, у UNMIL учествују и припадници МУП Републике Србије.
Тежиште рада војних посматрача је на имплементацији мандата мировне мисије и обављању редовних задатака патролирања.
 

Детаљније о ситуацији у UNMIL прочитајте овде
Линк: http://www.un.org/Depts/dpko/missions/unmil/
Из штампе>>

Мултинационална операција у Обали Слоноваче (UNOCI)

Мултинационална операција УН у Обали Слоноваче (UNOCI) установљена је Резолуцијом Савета безбедности УН 1528, усвојеном 27. фебруара 2004. године, а на основу процене СБ УН да ситуација у Обали Слоноваче представља континуирану претњу светском миру и безбедности у региону.
Мандат мултинационалне операције успостављен је у складу с поглављима VI и VII Повеље ОУН.
Војска Србије у UNOCI учествује од 1. маја 2004. године са три војна посматрача.
Тежиште рада војних посматрача је на имплементацији мировног процеса и мандата мултинационалне операције и обављању редовних задатака патролирања.

 

Детаљније о ситуацији у UNOCI прочитајте овде:
http://www.un.org/Depts/dpko/missions/unoci/

Мултинационална операција УН у Р. Кипру (UNFICYP)

Мултинационална операција УН у Републици Кипар (UNFICYP) успостављена је 4. марта 1964. године усвајањем Резолуције број 186 од стране Савета безбедности УН, којом се саветује успостављање мировних снага УН у Р. Кипар.
Снаге су постале оперативне након 27. марта 1964. године.
Војска Србије у UNFICYP учествује са једним штабним официром, два војна посматрача (MOLO официр и SCAMLO официр), шест чланова патроле и 37 припадника пешадијског вода, у оквиру словачко-мађарског контингента.
 

 

Детаљније о ситуацији у UNFICYP прочитајте овде:
http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/unficyp/

Мултинационална операција УН у Либану (UNIFIL)

Мултинационална операција УН у Републици Либан (UNIFIL), успостављена је Резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација број 425 и 426 од 19. марта 1978. године.

Припадници ВС отпочели су учешће у UNIFIL 21. децембра 2010. године, у оквиру шпанског контингента, са четири штабна официра у Команди Сектора исток и једним штабним официром у Команди шпанског батаљона.
Од 25. новембра 2012. године, поред ангажованих штабних фицира, додатно је ангажован један штабни официр, 36 припадника пешадијског вода и пет чланова елемента националне подршке (ЕНП).
Од 24. марта 2013. године, учешће је проширено са два штабна официра у Команди UNIFIL.
Од 5. новембра 2013. године, ангажована је пешадијска чета уместо пешадијског вода.
У UNIFIL је тренутно ангажовано 143 припадника ВС.

 

Детаљније о ситуацији у UNIFIL прочитајте овде:
http://www.un.org/en/peacekeeping/missions/unifil/

Мултинационална операција Уједињених нација на Блиском истоку– UNTSO
Мултинационална операција УН на Блиском истоку (UNTSO) реализује се ради спречавања обнављања сукоба између Израела и арапских земаља.
Задатак снага УН је надгледање линије раздвајања и прекида ватре између сукобљених снага у подручју Суецког канала и Голанске висоравни и истовремено пружање помоћи и подршке снагама УН у јужном Либану.
UNTSO тренутно ангажује војне посматраче у оквиру три различите мисије Уједињених нација на Блиском истоку: Посматрачка група Либан (Observer Group Lebanon - OGL), која подржава UNIFIL на југу Либана, Посматрачка група на Голану (Observer Group Golan - OGG) и Посматрачка група Египат (Observer Group Egypt - OGE).
 ВојскаСрбије отпочела је учешће у UNTSO упућивањем војног посматрача 9. септембра 2012. године, у оквиру Посматрачке групе Либан.
 

Детаљније о ситуацији у UNTSO, прочитајте овде:
http://untso.unmissions.org/ и http://www.un.org/en /peacekeeping/missions/untso/index.shtml .

Мултинационална операција Европске уније - EUTM Somalia

Мултинационална операција ЕУ (EUTM Somalia) је војна операција Европске уније, успостављена 7. априла 2010. године ради подршке у јачању државних институција Сомалије.

Ова операција реализује се у оквиру свеобухватног ангажовања ЕУ на помоћи сомалијском становништву и стабилизовању државних институција Сомалије.

Операција се реализује кроз обуку снага безбедности Сомалије, у сарадњи са Мисијом Афричке уније у Сомалији (AMISOM).

Војска Србије отпочела je учешће у EUTM Somalia упућивањем официра санитетске специјалности на дужност шефа санитетске службе у мисији, 25. априла 2012. године.

Од 27. априла 2013. године Војска Србије проширила је своје учешће упућивањем санитетског тима, састава један лекар и три медицинска техничара.

 

Детаљније о ситуацији у EUTM Somalia прочитајте овде:
http://www.consilium.europa.eu/eeas/security-defence/eu-operations/eu-somalia-training-mission?lang=en

Војна операција поморских снага Европске уније у Сомалији (EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA)

 

Војна операција поморских снага Европске уније у Сомалији (EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA) успостављена је у децембру 2008. године у складу са резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација број 1814, 1816, 1838 и 1846.

Снаге у операцији EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA ангажоване су на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије.

Припадници ВС отпочели су ангажовање у EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA, обуком два официра речних јединица, на француском броду „Ф 730 Флореал”, од 21.октобра до 23.новембра 2011. године. Aнгажовање официра ВС у Оперативној команди мисије у Нортвуду, Велика Британија, отпочело је 25. фебруара 2013. године, а штабног подофицира од 27. маја 2013. године.

Детаљније о ситуацији у EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA, прочитајте овде:
http://www.eunavfor.eu/


Email