Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
09.01.2014.

Vojska pomaže u izgradnji cevovoda za Užičane



Pripadnici 210. inžinjerijskog bataljona 2. brigade KoV već drugi dan neumorno rade na raščišćavanju trase za postavljanje cevovoda koji će građane Užica snabdeti pijaćom vodom. Oko 60.000 stanovnika ovog grada u zapadnoj Srbiji od 26. decembra ne koristi za piće i kuvanje vodu iz gradskog vodovoda zbog zagađenja algama jezera Vrutci iz čije se akumulacije napaja vodovodna mreža. Odlukom ministra odbrane pripadnici Vojske Srbije priskočili su u pomoć Užičanima, prvo angažovanjem 12 cisterni sa pijaćom vodom, a zatim i inžinjeraca 2. brigade koji su na sebe preuzeli ozbiljan zadatak – da za nekoliko dana pripreme teren između Sušačkih vrela i Stapara kuda će se cevovodom povezati izvorište na obroncima Zlatibora sa postojećom vodovodnom mrežom.

Prema rečima majora Slavka Prodanovića, komandira radne grupe, inžinjerci 2. brigade već su raščistili oko 1.200 metara trase novog cevovoda pored korita reka Đetinje i Sušice i očekuje se da do subote sve bude spremno za početak kopanja kanala. Time bi, kako kaže major Prodanović, vojska izvršila postavljeni zadatak.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su od 7. januara kada su dopremili inžinjerijske mašine na mesto rada. Zbog nepristupačnosti terena i nepostojanja adekvatnih prilaznih puteva, inžinjerci su morali da šire postojeće deonice kako bi stigli do lokacije gde će raditi. Major Prodanović kaže da su vojnici na pojedinim delovima trase morali da savladavaju veoma gustu šumu, a na nekim da razbijaju velike stene. Za raščičćavanje jednog dela puta, moraće da se upotrebljava i eksploziv.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević zahvalio je pripadnicima Vojske Srbije na pomoći naglasivši važnost njihovih napora da pomognu kako bi građani do 25. januara, kako je najavljeno, dobili čistu vodu.

Na radovima od izvorišta „Sušička vrela“ do Stapara angažovano je ukupno 44 pripadnika Vojske Srbije, devet samohodnih inžinjerijskih mašina i četiri kamiona koji rade tokom celog dana kako bi posao što pre bio okončan.