Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.12.2013.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorom Danske



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić i ambasador Kraljevine Danske u Beogradu Majkl Borg-Hansen razgovarali su danas o saradnji u oblasti odbrane.

Istaknuto je da je Kraljevina Danska jedna od najznačajnijih zemalja donatora Ministarstvu odbrane kroz ekspertsku i finansijsku podršku. Pokrenuta je inicijativa o potpisivanju Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, čime bi se bilateralna saradnja značajno unapredila.

Prioritetna oblast saradnje je vojno vazduhoplovstvo. Kraljevina Danska podržala je uspostavljanje regionalnog Centra za traganje i spasavanje donacijom cisterni i informatičke opreme, obukom zaposlenih, kao i podrškom za članstvo Republike Srbije u "~COSPAS-SARSAT~" – satelitsko pozicioniranje za potrebe traganja i spasavanja.

Kraljevina Danska takođe je i prva zemlja po broju donacija informatičke opreme, zahvajuljući čijoj podršci su uspostavljene tri multimedijalne učionice u Novom Sadu, Gornjem Milanovcu i Nišu, koje su korišćene i prilikom izvođenja vežbe "~Combined Endeavor~". Danska pruža i značajnu IT podršku u pripremi vežbe "~LOGEX 15~", koja će se u aprilu sledeće godine održati u našoj zemlji.

U razgovoru je naglašeno da je saradnja dve zemlje razvijena i u oblasti vojne medicine i vojnog obrazovanja. Danska je podržala uspostavljanje i povezivanje psiholoških test centara, a pokrenut je i projekat uspostavljanja Centra za razvoj psihološke delatnosti. Ministarstvo odbrane Kraljevine Danske aktivno podržava učenje engleskog jezika za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru programa PELT.

Ministar Rodić zahvalio je na podršci Kraljevine Danske evropskim integracijama naše zemlje, kao i na podršci u okviru saradnje kroz Program Partnerstvo za mir.