Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
19.12.2013.

Ministar Rodić primio ambasadora Francuske



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić i ambasador Republike Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio razgovarali su danas o aktuelnoj saradnji dve zemlje i saradnji u oblasti odbrane.

U razgovoru je istaknuto da su politički odnosi Srbije i Francuske tradicionalno dobri i prijateljski. Ocenjeno je da Vlada Republike Srbije dosledno radi na ispunjavanju spoljnopolitičkih prioriteta u oblasti evropskih integracija, jačanju regionalne saradnje i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ministar Rodić je naglasio da su evropske integracije jedan od najvažnijih prioriteta u radu Vlade Republike Srbije i posebno zahvalio na podršci Francuske u tom procesu.  Istaknuto je da je Ministarstvo odbrane aktivno u procesu evropskih integracija, a posebno u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije, što doprinosi unapređenju spoljnopolitičke pozicije Srbije.

Nedavno potpisivanje Administrativnog ugovora sa Evropskom odbrambenom agencijom unaprediće vojne i odbrambene sposobnosti i interoperabilnost sa državama članicama Evropske unije, a Srbija je zainteresovana za saradnju sa Francuskom na zajedničkim projektima u okviru Evropske odbrambene agencije.

Saradnja u oblasti odbrane Srbije i Francuske je intenzivna, a težišne oblasti su vojnoobrazovna saradnja, zajednička obuka i učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem Evropske unije, vojnoekonomska i naučno-tehnička saradnja. Jedna od značajnijih aktivnosti u 2013. godini je učešće ministra Rodića na međunarodnom seminaru povodom obeležavanja jubileja 100 godina Velikog rata.

Istaknuto je da će Srbija nastaviti aktivno učešće u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama ATALANTA i EUTM-Somalija. U oblasti mirovnih misija pod okriljem Evropske unije upravo je najznačajnija saradnja sa Republikom Francuskom u operaciji ATALANTA u Somaliji, posebno nakon započetog angažovanja autonomnog tima Vojske Srbije za zaštitu brodova Svetskog programa za hranu u decembru ove godine.