Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
18.12.2013.

Sastanak ministra odbrane sa šefom Misije OEBS u Srbiji



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Peter Burkhard razgovarali su danas o aktuelnoj saradnji Misije OEBS i Ministarstva odbrane.

U razgovoru je ocenjeno da Vlada Republike Srbije dosledno radi na ispunjavanju spoljnopolitičkih prioriteta u oblasti evropskih integracija, jačanju regionalne saradnje i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Rodić i Burkhard razgovarali su o predstojećem predsedavanju Republike Srbije ovom Organizacijom u 2015. godini. U toku su pripreme za ulazak naše zemlje u sastav tzv. «Trojke», koju čine aktuelni predsedavajući OEBS Ukrajina, Švajcarska koja će predsedavati u 2014. godini i Srbija koja će predsedavati u 2015. godini. Sačinjen je i Zajednički plan koji obuhvata i vojno-političku dimenziju bezbednosti.

Istaknut je značaj podregionalnih i regionalnih inicijativa i procesa koje doprinose jačanju stabilnosti i saradnje među državama.

Ministar odbrane zahvalio je na pomoći koju OEBS pruža u realizaciji projekta ~CASM ~- „Program razvoja kapaciteta za upravljanje zalihama konvencionalne municije u Republici Srbiji“.

Tema razgovora bila je i Radionica o primeni Kodeksa postupanja u vojno-političkim aspektima bezbednosti, koju će Ministarstvo odbrane organizovati u martu sledeće godine u saradnji sa OEBS i Centrom za bezbednosnu saradnju –~ RACVIAC~. Razgovaralo se takođe i o vežbi računarskim simulacijama~ „VIKING 14“~ u organizaciji Kraljevine Švedske i SAD u prvoj polovini sledeće godine, na kojoj će učestvovati i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici oružanih snaga zemalja regiona i međunarodnih organizacija.