Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
06.12.2013.

Poseta ministra odbrane Republike Slovenije



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Republike Slovenije Romanom Jakičem o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblasti odbrane.

Ministri su konstatovali da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja za obe države. Složili su se da je u uslovima restriktivnog budžeta potrebno pažljivo planirati aktivnosti vojno-vojne saradnje. Istaknuta je zainteresovanost da se intenzivira vojnoekonomska saradnja dve zemlje.

Ministar Rodić upoznao je slovenačkog kolegu sa prioritetima saradnje Ministarstva odbrane Republike Srbije sa Evropskom unijom kada je reč o bezbednosti i odbrani. Iskazana je zahvalnost za zalaganje Republike Slovenije za što brže napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji i profesionalno angažovanje pripadnika slovenačkih oružanih snaga u sastavu KFOR-a.

U toku 2013. godine realizovano je više zajedničkih aktivnosti među kojima se izdvajaju uspostavljanje saradnje u oblasti vojne psihologije, saradnja dva inspektorata odbrane, poseta radne grupe MO Slovenije Centru ABHO u Kruševcu kao i koncerti Umetničkog ansambla «Stanislav Binički» u Sloveniji.

Saradnju karakterišu i razmena iskustava iz oblasti podoficirskog kora, vojnih arhiva i vojnoobrazovnih institucija. Jedan pripadnik Vojske Srbije završio je Komandno-štabno usavršavnje u Sloveniji u školskoj 2012/2013. godini, dok je pripadnica Oružanih snaga Slovenije završila Visoke studije bezbednosti i odbrane ove godine u Srbiji.