Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
29.11.2013.

Obeležena godišnjica bitke na Kadinjači



Polaganjem venaca na spomen kompleksu „Kadinjača“ danas je obeležena 72. godišnjica od bitke na Kadinjači, u kojoj je 29. novembra 1941. godine dvesta sedamdeset boraca Radničkog bataljona, štiteći odstupnicu Vrhovnog štaba, pružilo otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju i svojim životima usporilo ofanzivu nemačke vojske.

Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve, a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su ispred Vlade Srbije ministar saobraćaja Aleksandar Antić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, delegacije SUBNOR-a, grada Užica i potomaka. Obeležavanju godišnjice bitke na Kadinjači prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević.

- Danas se sećamo onih koji su davne 1941. godine, upravo ovde na brdu Kadinjača, svoj život stavili na oltar slobode i mira, braneći u to vreme jedinu svetlu tačku, prvu slobodnu teritoriju u porobljenoj Evropi, početkom Drugog svetskog rata. Spomenik pred kojim se nalazimo podignut je u čast upravo onima koji su težeći da dostignu ideal slobode i pravde dali svoje živote za te plemenite ideje i poruka je predstojećim generacijama da ne zaborave herojska dela svojih predaka u borbi protiv fašizma – istakao je ministar Antić, naglasivši da će Vlada Republike Srbije i nadalje negovati antifašističke tekovine.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević podsetio je da je Kadinjača mesto žrtvovanja u ime ideala i vere i da se sloboda kao preduslov života mora braniti.

- Za vojnike radničkog bataljona bio je to zadatak koji se mora izvršiti, bez obzira na to što je neprijatelj bio desetostruko nadbrojniji i raspolagao najsavremenijim naouružanjem. Njih nekoliko stotina učinilo je nadljudski podvig pružavši otpor okupatoru čije je rukovodstvo na Kadinjaču poslalo više od tri hiljade vojnika. Za to vreme vrhovni štab i partizanska bolnica uspeli su da se evakuišu. Borci su bili svesni da povratka sa Kadinjače nema. Bili su to obični ljudi i čestiti radnici kojima je rat nametnuo uloge koje nisu želeli, ali koje su hrabro i bez dvoumljenja prihvatili, zbog osećaja dužnosti prema domovini. Zbog istog razloga moramo ih se i mi sećati, jer samo tako možemo biti dostojni slobode plaćene stotinama ljudskih života – poručio je gradonačelnik Užica.