Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.11.2013.

Sastanak ministra odbrane sa ambasadorkom Egipta



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas sa ambasadorkom Arapske Republike Egipat u Beogradu Menhom Mahrus Bahum.

Istaknuto je da je potrebno unaprediti tradicionalno dobre odnose Srbije i Egipta i da postoji zajednički interes za daljim jačanjem saradnje. Zaključeno je da je neophodno uspostaviti kontinuitet poseta visokog nivoa u cilju definisanja strateških smernica i obezbeđenja stabilne saradnje.

Razgovaralo se o detaljima nacrta Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane, čije bi potpisivanje značajno unapredilo bilateralnu vojnu saradnju. Kao najvažnije oblasti istaknute su vojnovojna, vojnoobrazovna i vojnomedicinska saradnja, kao i razmena iskustava o učešću u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija. Ministar Rodić predložio je otvaranje kancelarije izaslanstva odbrane Arapske Republike Egipat u Beogradu na rezidencijalnoj osnovi, u cilju daljeg jačanja saradnje u oblasti odbrane.

Posebno je istaknut značaj daljeg razvoja vojnoekonomske saradnje, kao i kontinuitet održavanja zasedanja Mešovitog vojnog komiteta za saradnju u oblasti odbrane. Predloženo je da egipatska ekspertska delegacija poseti Srbiju radi upoznavanja sa kapacitetima namenske industrije.