Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
21.11.2013.

Susret ministara odbrane Srbije i Bosne i Hercegovine



Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić razgovarao je danas sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijahom Osmićem.

Dvojica ministara izrazili su zadovoljstvo zbog dosadašnje dobre saradnje u oblasti odbrane, uz konstataciju da postoje realne osnove za njeno znatno unapređenje. Težišne oblasti saradnje su školovanje i obuka, vojnomedicinska, vojnoekonomska i kulturno-sportska saradnja.

U vojnoobrazovnim institucijama Republike Srbije trenutno su na različitim nivoima usavršavanja četiri pripadnika oružanih snaga BiH, a u periodu od 2010. godine do sada, slična usavršavanja završilo je njih 14. U narednom periodu planirano je intenziviranje tog vida saradnje, kao i usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u Centru za usavešavanje kadrova atomsko-biološko-hemijske odbrane (ABHO) u Kruševcu, i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Centru za obuku i učešće u mirovnim operacijama Butmir.

«Povećanjem obima te saradnje, kao i razmenom iskustava, eksperata i angažovanjem nastavnika u nacionalnim centrima za obuku za učešće u mirovnim operacijama u Butmiru i Beogradu, stvoriće se osnova za eventualno zajedničko angažovanje u mirovnim operacijama pod okriljem UN i EU», rekao je ministar Rodić i istakao spremnost da se, u skladu sa potrebama obe strane, razmotri mogućnost realizacije zajedničkih simulacionih ili terenskih vojnih vežbi, kako na bilateralnoj osnovi, tako i uz učešće pripadnika oružanih snaga suseda u regionu.

Angažovanjem u okviru aktivnosti Foruma za saradnju u oblasti odbrane Zapadnog Balkana, Ministarstvo odbrane Republike Srbije kroz projektni pristup promoviše kapacitete i mogućnosti razvijanja u regionalne centre Vojnomedicinske akademije, Vojne bolnice Niš, baze "Jug" i Centra za uništavanje municije i naoružanja - Tehničko remontnog zavoda (TRZ) Kragujevac, te je u tom pravcu moguće razvijanje novih oblika saradnje.

Uz obostranu konstataciju da postoji mogućnost za proširenje vojnoekonomske saradnje, ministar Osmić je naglasio da činjenica da je namenska industrija u BiH zasnovana na entitetskim nivoima, ne treba da bude prepreka za ostvarivanje obostranog interesa gde god je to moguće.

Dvojica ministara utvrdila su postupak za pronalaženje što bržeg rešenja radno-pravnog statusa profesionalnih vojnih lica iz BiH, pripadnika bivšeg 30. kadrovskog centra, kojima je otežano ostvarivanje prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja (povezivanje staža osiguranja).

Naglašavajući da je reč o više nego običnoj saradnji, što objektivne okolnosti i zahtevaju, redovni sastanci na nivou ministarstava dogovoreni su dva puta godišnje.

U toku dvodnevne posete Republici Srbiji ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić posetiće Univerzitet odbrane i Vojnomedicinsku akademiju.