Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
13.11.2013.

Potpisan Sporazum o saradnji Srbije i Ruske Federacije u oblasti odbrane



Ministar odbrane Nebojša Rodić sastao se danas u Palati Srbije sa ruskim kolegom generalom armije Sergejem Kužugetovičem Šojguom. Dvojica ministara tom prilikom potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti odbrane. Sastanku sa visokom vojnom i državnom delegacijom Ruske Federacije prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima.

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić istakao je da je danas potpisan veoma važan dokument u oblasti odbrane između Srbije i Rusije koji posle petnaest godina na novim osnovama reguliše međusobne odnose. To je, prema rečima srpskog ministra, logičan sled događaja u 2013. godini jer je u maju mesecu potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu koji je strateško-političke prirode.

- Sada imamo dokument na strateško-odbrambenom nivou saradnje. Treba da se zna da je dokument baziran na partnerskim odnosima i da on podrazumeva kontinuitet bez oscilacija – rekao je ministar Rodić i dodao da će Sporazum doprineti podizanju operativnosti, funkcionalnosti, mobilnosti i ukupne respektabilnosti Vojske Srbije.

- Potpisali smo sporazum koji je krovni dokument i iz koga će proizaći ostali dokumenti o saradnji sa vojskom Ruske Federacije – istakao je Rodić.

Ministar Rodić  zahvalio je ministru Šojguu na poseti i podsetio da četrnaest godina ministar odbrane Ruske Federacije nije boravio u Srbiji. To, kako je naglasio Rodić, govori o našem određenju za buduću saradnju.

Srpski ministar zahvalio je Šojguu i za sve što je učinio za unapređenje rusko-srpskih odnosa za vreme mandata na mestu ministra za vanredne situacije u Vladi Ruske Federacije.

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Kužugetovič Šojgu ocenio je da su odnosi Rusije i Srbije u poslednje vreme dobili novi karakter. On je podsetio da  Sporazum o strateškom partnerstvu koji su potpisali predsednici Nikolić i Putin važi i u sferi odbrane.

- Danas smo potpisali sporazum o vojnoj saradnji, a u razmatranju se nalaze još tri sporazuma od kojih je glavni Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji – rekao je Šojgu.

Ruski ministar je dodao da je danas bilo reči i o saradnji na planu obrazovanja oficira Vojske Srbije u Rusiji, zajedničkog učešća na vežbama uključujući i vežbe vazduhoplovnih snaga i protivvazduhoplovne odbrane.

- Dogovorili smo jačanje kontakata na relaciji naših generalštabova i proširivanju saradnje u svim vidovima vojske – izjavio je Šojgu i najavio mogućnost da već u avgustu naredne godine ekipa tenkovskih jedinica Vojske Srbije učestvuje na tradicionalnom takmičenju tenkista u Rusiji.

Šojgu je podvukao da predstoji puno toga da se uradi na planu saradnje u oblasti vojne industrije, ocenivši da je u poslednjih 15 do 20 godina nivo saradnje drastično smanjen do „nepristojnog nivoa“. On je naglasio da to što je danas dogovoreno treba i da bude realizovano u najkraćem roku.


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas ministru  Sergeju Šojguu Orden srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije. Ceremoniji uručenja ordena u Predsedništvu Srbije prisustvovali su  ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. Tom prilikom, predsednik Nikolić je istakao da ministra Šojgua danas odlikuje Srbija, a da je njemu samo pripala čast da odlikovanje uruči.

- Vaše prijateljstvo prema našoj državi i narodu u kontinuitetu traje godinama, nije zavisilo od naših unutrašnjih odnosa i nije bilo sputavano – istakao je predsednik Nikolić dodajući da ga odlikuje ne kao ministra odbrane, već kao ministra koji je pomagao našoj zemlji u vanrednim situacijama.

Izražavajući zahvalnost predsedniku Srbije na uručenom odlikovanju, ministar Šojgu je istakao da je počastvovan, ukazujući da prijateljstvo Rusije i Srbije, koje ima viševekovne korene, koje je teško uništiti.

- Apsolutno sam ubeđen i siguran da je ovo odlikovanje dostojanstven nastavak naših odnosa, kako među ljudima tako i među državama – istakao je ministar Šojgu poručujući da će na dužnosti ministra odbrane uložiti sve napore za nastavak dobrih odnosa, kao i strateškim ugovorima koje su postigli predsednici dveju zemalja.