Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.11.2013.

U Domu Vojske Srbije predstavljen "Ratni album 1914-1918."



U prisustvu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, patrijarha srpskog Irineja, ministra odbrane Nebojše Rodića, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i brojnih ličnosti iz kulturnog i javnog života danas je u Domu Vojske Srbije predstavljen „Ratni album 1914.1918.“ potpukovnika Andra Popovića.

 Reč  je o kapitalnoj monografiji izdavačke kuće "Pravoslavna  reč“ iz Novog Sada,  koja je prvi put objavljena 1926. godine, dopunjena je i ponovo predstavljena javnosti u susret obeležavanju stogodišnjice početka Prvog svetskog rata. Knjigu je uredio književnik Milovan Vitezović, a predgovor su napisali akademik Milorad Ekmečić i predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Nikolić, u svom obraćanju, podsetio je da je pre 94 godine potpisano primirije kojim je okončan, do tada najveći sukob u istoriji čovečanstva. On je istakao da je i tada, kao i uvek u svojoj istoriji, pre i posle Velikog rata, Srbija bila na strani pobednika. Predsednik je rekao da se veliki deo istine o slavnom učešću naše vojske i stradanju našeg naroda u Velikom ratu nalazi upravo u Ratnom albumu.

- Njen značaj podvlačimo datumom izabranim za promociju, na međunarodni dan obeležavanja pobede saveznika u Prvom svetskom ratu – rekao je Nikolić i dodao da današnji dan toj foto- monografiji daje širi kontekst i uvršćuje je u istorijsku priču toga doba. On je rekao da je monografija dokaz o istorijskoj istini kakvu nikakva sila nikada neće moći da izmeni.

- Nije nam prvina da se ogrešimo o značajne ljude iz prošlosti koji jesu istorijske ličnosti i kojima dugujemo, ako ne više, makar da se u izdanjima poput ovog setimo njihovog ogromnog dopinosa danas zanemarenoj kulturi sećanja – rekao je predsednik. Nikolić je naglasio da je Srpska vojska imala svest o značaju ratne fotografije i filma i da je tu delatnost čuvala i razvijala.

- Vojnik sa fotoaparatom i kamerom značajan je koliko i vojnik sa puškom. Ova izuzetna spoznaja danas je pretočena u artefakte, dokumenta i svedočanstva o pohodima, junaštvu i golgoti srpskog naroda i vojske – podvukao je predsednik Srbije i zaključio da je fotografija jednako svedok i emotivni doživljaj.

- Ona čuva naše specifično sećanje i dragoceno brani da neki zalutali, zakasneli kuršum današnjih perača savesti ne ubije našu časnu istoriju – rekao je predsednik Republike Srbije.

Patrijarh Srpski Irinej rekao je da se jedino stradanje jevrejskog naroda može meriti sa žrtvama koje je u 19. i 20. veku podneo srpski narod. Patrijarh je podsetio na stravičnu činjenicu da je Srbija u tim ratovima stradala od hrišćanskih, bratskih naroda koji su u nekim delovima naše zemlje počinili nezamisliva zverstva u cilju istrebljenja Srba.

- Dobro je što nas ova knjiga na to podseća, jer mi spadamo u narode koji vrlo brzo zaboravljamo ono što se ne sme zaboraviti i slabo pamtimo ono što se nikada ne sme izgubiti iz vida. Dobro je što nas je ova knjiga podsetila na vreme prošlo u kome je srpski narod pokazao veliko herojstvo, veliku istrajnost, ali i velika stradanja. – rekao je Patrijarh Irinej.

O monografiji su govorili, glavni i odgovorni urednik izdanja i direktor „Pravoslavne reči“ Zoran Gutović i akademik Dragoljub Živojinović, istoričar umetnosti Nikola Kusovac i priređivač izdanja, književnik Milovan Vitezović.

„Ratni album 1914.1918.“ predstavlja kratak istorijski pregled Prvog svetkog rata i događaja koji su mu prethodili. U njemu se nalazi mnoštvo fotografija, skica, slika, karti sa objašnjenjima najvažnijih događaja iz rata, a sve to na srpskom, engleskom i franscuskom jeziku. Na fotografijama se, pored poznatih ličnosti iz tog doba nalaze i brojni detalji stradanja običnih ljudi i civilnih žrtava kao i detalji sa linije fronta.

Monografija „Ratni album 1914.1918.“ predstavlja jedno od najupečatljivijih izdanja koja se bave Prvim svetskim ratom na ovim prostorima.

 Promociju je vodila je glumica Ljiljana Blagojević, a u umetničkom delu programa učestvovali su glumac Lazar Ristovski, pijanista Nikola Rackov i vokalni solista Ranko Jović.