Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.11.2013.

Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu




Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar, obeležen je danas u Srbiji drugi put kao državni praznik, odavanjem počasti i polaganjem venaca na spomen obeležja u znak sećanja na sve nevine žrtve od 1914. do 1918. godine.

Uz najviše državne i vojne počasti, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, u pratnji ministra odbrane Nebojše Rodića i načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića, položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

“Mnogi duguju Srbiji, Srbija duguje vama. Bez vas, ovo bi bila tuđa zemlja, govorio bi se tuđ jezik, pevale bi se tuđe pesme. U ime zahvalne Srbije koja poštuje i pamti", zapisao je u spomen knjigu predsednik Nikolić.

Ceremoniju polaganja venaca kraj Spomen kosturnice braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu, na Novom groblju, predvodio je premijer Ivica Dačić. Venci su položeni i na Francuskom vojnom groblju, kraj Spomen-kosturnice ruskih ratnika i na Groblju Komonvelta.

Polaganjima venaca ispred Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovali su državni sekretar Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za politiku odbrane Miroslav Jovanović, a vence je na spomen obeležja položila delegacija koju je predvodio general major Mlađen Nišević, zamenik komandanta Komande za obuku.

U okviru ceremonije polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, ambasador Fransoa-Gzavije Denio uručio je orden Nacionalnog reda za zasluge u rangu Viteza pukovniku Vojislavu Krstoviću, nekadašnjem izaslaniku odbrane Srbije u Parizu.

Vence su danas na spomen obeležja u kompleksu Novog groblja položili i predstavnici grada Beograda i ambasada Francuske, Ruske Federacije, Australije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade, Grčke, Italije, SAD, Rumunije, Holandije, Belgije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Češke, Nemačke, Bugarske i nevladinih organizacija.

Primirje u Prvom svetskom ratu potpisano je 11. novembra 1918. godine u Kompijenu u Francuskoj, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

U Srbiji se Dan primirja kao državni praznik obeležava od 2012. godine, a pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. Na amblemu ovog praznika, koji se nosi na reveru, je cvet Natalijina ramonda i motiv trake Albanske spomenice.