Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.11.2013.

Ispraćaj srpskih mirovnjaka u Liban



U niškoj kasarni „ Knjaz Mihailo“ danas je održana svečanost povodom ispraćaja 130 pripadnika pešadijske čete Vojske Srbije u misiju Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Rodić, načelnik GŠ VS general Ljubiša Diković,  zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Goran Radovanović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković, episkop niški Jovan i drugi gosti.

Ministar odbrane Nebojša Rodić je komandiru pešadijske čete koja se upućuje u mirovnu misiju, majoru Srđanu Radivojeviću, uručio državnu zastavu Republike Srbije i tom prilikom poručio da zastava bude simbol koja je kroz istoriju vodila sve srpske oficire i vojnike, dok je major Radivojević obećao ministru da će jedinica dati sve od sebe da zadatke koje dobije u zoni mirovne operacije UNIFIL izvrši odgovorno, profesionalno, časno i dostojanstveno reprezentujući vojsku i državu.

Ministar odbrane Nebojša Rodić je naglasio da od obnove angažovanja pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, Republika Srbija neprestano povećava broj svojih pripadnika.

- Do sada smo uspešno angažovali naše pripadnike u mirovnim operacijama UN  u Istočnom Timoru, Burundiju, Čadu i Centralnoj Afričkoj Republici. Trenutno smo angžovani u operacijama UN u Liberiji, Obali Slonovače, DR Kongo, Republici Liban, Republici Kipar i na području Bliskog istoka. Pripadnici Vojske Srbije angažovani su i u dve mirovne operacije pod komandom EU, u Somaliji i u operaciji „ Atalanta“ u vodama Indijskog okeana. Integrisanjem u ovu važnu oblast aktivnosti Evropske unije, Vojska Srbije daje svoj doprinos u procesu evropskih integracija i pridruženja Republike Srbije ovoj asocijaciji, rekao je ministar Rodić.

Prema njegovim rečima učešćem u mirovnim operacijama, pored toga što ispoljavamo svoje međunarodno prihvaćene obaveze, proistekle iz članstva Republike Srbije u organizaciji UN, dodatno osposobljavamo svoje vojnike i oficire i za odbranu naše domovine.

 - Na osnovu odluka Narodne skupštine, vođeni sopstvenim moralnim načelima i vojničkom etikom, mi smo opredeljeni da zajedno sa mnogim drugim državama damo doprinos međunarodnom miru i bezbednosti, ostvarujući pritom i svoje spoljno-političke interese. Danas prvi put posle Sinaja, 1967.godine, Republika Srbija u misiju UNIFIL, u Liban, upućuje jedinicu ranga čete. Zadatak će realizovati upotrebom naoružanja i borbene tehnike Vojske Srbije, u sadejstvu sa partnerskim vojskama. Trenutno u osam mirovnih operacija, zadatke izvršava ukupno 120 pripadnika MO i VS, već sutra taj broj će biti 214. Uveren sam da će pripadnici pešadijske čete svoje dužnosti izvršavati časno, pošteno i odgovorno i uz maksimalno zalaganje, te da će predstavljati Vojsku Srbije pre svega na način koji dolikuje srpskom vojniku, kao i da će se iz misije vratiti bogatiji i za brojna iskustva, koja će se nesebično podeliti sa svojim kolegama“, istakao je ministar odbrane.

Obraćajući se oficirima, podoficirima i vojnicima Vojske Srbije, ministar  je podvukao da je dosadašnji rad njihovih prethodnika ocenjivan  najvišim ocenama.  

- Oni su za svoj rad dobili brojna priznanja od najviših predstavnika UN i država partnera sa kojima smo neposredno izvršavali zadatke. Od vas očekujem da nastavite istim putem i da ne zaboravite da dolazite sa prostora Gvozdenog puka, iz grada Konstantina, da se setite svoje istorije i da budete ponosni na svoje pretke i uzor svojim potomcima.  Budite spremni da se žrtvujete jedan za drugog, a da kao pripadnici Vojske Srbije uspešno izvršavate zadatke na ponos Republike Srbije koju predstavljate, naglasio je ministar Rodić.

Načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik Milivoje Pajović istakao je da se pripadnici pešadijske čete upućuju u mirovnu operaciju UN UNIFIL u Libanu sa namerom da ostave još jedan dokaz naše sposobnosti, obučenosti i volje, da i u međunarodnom okruženju doprinosimo regionalnom i svetskom miru. 

Činjenica da je pešadijska četa najveća jedinica Vojske Srbije koja je do sada upućena u multinacionalne operacije predstavlja za komandira čete izuzetnu čast i pre svega odgovornost da se zadaci izvrše u potpunosti. „ Četa je u potpunosti spremna za izvršenje zadatka - tvrdi major Radivojević - završili smo stručne, materijalne, psihofizičke pripreme, neposredne pripreme za odlazak i spremni čekamo polazak“. Jedan od komandira odeljenja, stariji vodnik Dejan Stefanović navodi da su se on i njegove kolege spremali tri godine za ovu misiju. On će u Libanu obavljati zadatke patroliranja, obezbeđenja baza i konvoja i eskortne pratnje. Razvodnika Aleksandra Sazdanovića iz Bora očekuju zadaci veziste, ali za njega ne postoje dileme da će steći novo životno iskustvo i testirati sebe i ceo vojni kolektiv.

Desetar Marija Bogataj je u Vojsci Srbije od 2008.godine i vredno je radila da se osposobi za poslove bolničara. „ Moj zadatak je – kaže Marija - da pružim prvu pomoć u slučaju neke povrede. Najčešće povrede su krvarenja, iščašenja zglobova i slično. Smatram da smo spremni da stanemo rame uz rame sa bilo kojim vojnikom neke druge države, spremni smo za ovu misiju, jer smo imali kvalitetnu obuku i idemo da našu zemlju i Vojsku Srbije pokažemo u prvom svetlu“. Razvodnik Ignjatović Ivana podvlači da voli uniformu i da je srećna što je deo tima koji će izvršavati zadatke u mirovnoj misiji. „ Porodica me podržava maksimalno - kaže Ivana - obučavali smo se kvalitetno, izvršili smo sve pripreme, usavršili strani jezik i jedva čekam da vidim da li mogu da izdržim i u drugim uslovima“.

Roditelji, rodbina i prijatelji starešina i vojnika su se pozdravili sa svojim najbližima i poželeli im srećan put. Tanja Kostadinović, sestra starijeg vodnika Dejana Stefanovića, i njegov otac Mihajlo ponosni su na Dejana. Milica Kuculović iz Vlasotinca je došla da isprati sina Marka. Milica kaže da je, s jedne strane strane zabrinuta, ali da joj je i drago, ponosna je na sina i želi sve najbolje njemu i kolegama.

Pešadijska četa koja se upućuje u Liban je iz sastava 31. pešadijskog bataljona iz Zaječara i 39. logističkog bataljona Treće brigade KoV iz Niša. U misiji UNIFIL u Libanu, Vojska Srbije je do sada imala dve rotacije u vidu jedinica ranga voda. Naše snage angažuju se u okviru španskog kontigenta. Prva faza operacije kombinovanog transporta glavne opreme i ljudstva za potrebe multinacionalne operacije UNIFIL u Libanu je već završena. Drumskim i železničkim transportom su iz Niša u luku Bar transportovani naoružanje, kao i glavna oprema pešadijske čete, koja se sastoji od teretnih, terenskih i borbenih vozila, koja je brodom prevežena do luke u Bejrutu. Treća faza će se realizovati sutra ujutro i podrazumeva prevoz 130 vojnika čarter letom sa niškog aerodroma do aerodroma u Bejrutu.