Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
21.09.2013.

Otkrivena spomen-bista pilota majora Gorana Savića



Povodom godišnjice od tragične pogibije pilota majora Gorana Savića, danas je održana komemoracija na kojoj je otkrivena njegova spomen-bista u centru Čajetine, a odlukom Skupštine opštine jedna ulica ponela je ime nastradalog pilota Tehničkog opitnog centra Vojske Srbije, koji je izgubio život prilikom pada aviona lasta V-54 zbog tehničkog kvara, 26. septembra 2012. godine u Novoj Pazovi.

Spomen bistu otkrili su majka nastradalog pilota, Radmila Savić i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović. Komemoraciji su prisustvovali supruga Gordana, sinovi Andrej i Stefan, general-majori Ranko Živak i Dušan Stojanović, brigadni general Predrag Bandić, pripadnici Vazduhoplovstva i PVO, Tehničkog opitnog centra, predstavnici lokalne samouprave, rodbina i prijatelji Gorana Savića i brojni meštani zlatiborskog kraja.

Na komemoraciji je istaknut herojski čin pilota Savića koji je žrtvovao svoj život kako bi izbegao pad aviona na obližnji dečji vrtić. Za taj podvig predsednik Srbije Tomislav Nikolić posthumno ga je odlikovao Zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“, a jedan vrtić u Novim Banovcima poneo je njegovo ime.

Pilot major Goran Savić blistavu oficirsku karijeru pilota započeo je 27. septembra 1997. godine u 242. lovačko-bombarderskoj avijacijskoj eskadrili, a krunisao je dobijanjem zvanja fabričkog probnog pilota, obavljajući dužnost referenta za bezbednost letenja u Odseku za letačke poslove Centra za letna ispitivanja TOC-a.

U pilotskoj karijeri leteo je na više tipova aviona, a bio je i nastavnik letenja, komandir odeljenja i pomoćnik komandanta za navigaciju. Istakao se u izradi softvera za simulator letenja za avione „utva-75”, „galeb” i „supergaleb” i kao radio-amater.

Spomen-bista u parku u Čajetini delo je slikara i vajara Vladimira Mitrovića iz zlatiborskog sela Trnava, a izlivena je u Livnici „Janković“ u Smederevu. Posle komemoracije, članovi porodice, pripadnici Vojske Srbije, rodbina i prijatelji položili su vence i cveće pored spomen-biste i na obližnjem groblju gde je sahranjen Goran Savić.