Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
26.11.2020.

Sastanak ministra Stefanovića sa ambasadorkom Kine Čen Bo



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa ambasadorkom Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo.

Ministar Stefanović zahvalio je na podršci koju Kina pruža očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njenih nacionalnih interesa. On je ponovio da Republika Srbija principijelno podržava politiku jedne Kine.

Ministar Stefanović preneo je iskrenu zahvalnost za upućivanje kineskih lekara i medicinske pomoći radi sprečavanja daljeg širenja i suzbijanja virusa COVID-19 u Srbiji, čime je potvrđena solidarnost Kine u teškim trenucima za obe zemlje. Prema rečima ministra odbrane, Srbija je veoma zahvalna i na donacijama Kine Vojsci Srbije, koje su umnogome doprinele njenoj modernizaciji i podizanju operativnih sposobnosti.

Ambasadorka Čen Bo uručila je pismo državnog savetnika i ministra nacionalne odbrane Kine generala Vei Fenghea kojim čestita ministru Stefanoviću imenovanje na novu dužnost. Ona je naglasila čvrstu podršku Kine Srbiji u njenim legitimnim zahtevima za očuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta te dodala da su izuzetni odnosi dva predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića odlična osnova za dalji razvoj saradnje i strateških odnosa dve zemlje.

Ambasadorka Kine poželela je ministru Stefanoviću uspeh u daljem radu i izrazila očekivanje za nastavak uspešne saradnje koju su imali tokom njegovog prethodnog mandata.