Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.11.2020.

Sahranjen patrijarh Irinej



Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, 45. poglavar Srpske pravoslavne crkve, sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Sahrani su prisustvovali predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministri u Vladi Srbije, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion, predstavnici Republike Srpske, Crne Gore, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, verskih zajednica u Srbiji i iz inostranstva i građani.

U Hramu Svetog Save, povodom upokojenja patrijarha Irineja, mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je Svetu zaupokojenu liturgiju, tokom koje je besedio episkop bački Irinej.

Od patrijarha Irineja oprostio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističući da je život patrijarha imao jasne ciljeve – Boga, ljubav i Srbiju i ne manje od toga celokupan srpski narod ma gde da živi.

- Ljubav je bila osnova svake njegove vere, jer je dobro znao da su vera i nada nemoguće bez ljubavi. Njegova Srbija bila je upravo ona koju je sam stvarao – Srbija mira, Srbija koja razume, koja okuplja, pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi – rekao je predsednik Vučić i dodao da smo “umeli da razumemo isto koliko je i on razumeo i da praštamo koliko je i on praštao, da volimo sve onoliko koliko je on voleo i da verujemo u Srbiju, srpstvo i zajedništvo ništa manje nego što je on verovao”.

Kako je istakao predsednik Srbije, patrijarh Irinej ostavio je delo vredno divljenja. On je zaslužan za obnovu kulture sećanja.

- Zahvaljujući njemu više nego bilo kom drugom, danas s ponosom govorimo o junacima s Košara, oni dobijaju svoje ulice, bulevare, spomenike. Ne stidimo ih se, kao što je to doskora bilo, već se njihovim delom ponosimo. Šest godina s njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju i ne plašimo se da istinu kažemo u lice celom svetu. Patrijarh Irinej blagoslovio je večno sećanje i svakogodišnje održavanje zajedničkog pomena Srbije i Srpske i uz suze i beskrajnu tugu obeležavamo stradanje našeg naroda u “Oluji”. Više od svega obnovio je duh jedinstva i zajedništva srpskog naroda – istakao je predsednik Republike.

Prema rečima predsednika Vučića, patrijarh Irinej bio je “veliki patrijarh”.

- Crkvi i narodu biće potrebno mnogo mudrosti da sačuvamo ono što nam je ostavio, ali će Srbija ostati na takvom putu, okupljena oko ciljeva patrijarha Irineja – naglasio je predsednik Vučić.

Od patrijarha Irineja oprostili su se i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit volokolamski Ilarion i starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Gardisti Vojske Srbije preneli su kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha Irineja do kripte Hrama Svetog Save, gde je prvi patrijarh Srpske pravoslavne crkve koji je u njoj sahranjen.

Patrijarh Irinej preminuo je u petak u vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ od posledica virusa Kovid-19. Uz brojne zasluge za državu Srbiju i Srpsku pravoslavu crkvu, bio je veliki zagovornik i podržao je inicijativu za uvođenje verske službe u Vojsku Srbije 2011. godine. Često je i rado bio sa pripadnicima Vojske Srbije, naročito povodom značajnih praznika i osveštavanja bogoslužbenih prostora u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije.