Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
19.06.2020.

Vojnici generacije “jun 2020” položili vojničku zakletvu



Svečanost polaganja zakletve vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije “jun 2020“ održana je danas u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu.

Obraćajući se vojnicima, zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević rekao je da su danas „pred zastavom, starešinama i najbližima stali u stroj branilaca otadžbine“.
 
- Odbrana otadžbine oduvek je na ovim prostorima predstavljala svetu dužnost, obavezu i čast. Uveren sam da će izgovorene reči trajno ostati u vašem sećanju. Zakletva je svojevrstan događaj za svakog vojnika, koja poziva na veliku odgovornost. Kroz burne periode naše istorije zakletva je uvek imala i imaće uzvišenu i plemenitu vrednost. Vojnička zakletva je večna – poručio je general Radivojević i dodao da je naša Srbija, „država slavne istorije, časne prošlosti, ponosnih i hrabrih ljudi“.
 
- Vi ste od danas pripadnici Vojske Srbije. Budite ponosni što ste potomci slavnih predaka koji u ratovima za čast i slobodu naroda i svoje otadžbine, pokazaše kojom se cenom brani sloboda i nezavisnost. Čuvajte uspomenu prema velikanima naše slavne prošlosti. Ponosite se svojom zemljom, da bi se ona ponosila vama. U trajno pamćenje našeg naroda urezano je mnogo bitaka, bojeva i ratova. Svaki od njih je priča o nama, našem shvatanju slobode, života, dostojanstva i ljudske egzistencije. Mi, vojnici, nastavljamo svetlu tradiciju  našeg naroda i u isto vreme izvršavajući časno dodeljene zadatke, ulivamo sigurnost za miran život svih građana Srbije – istakao je zastupnik komandanta Komande za obuku.
 
General Radivojević je istakao da s ponosom odaje priznanje vojnicima martovske generacije koji su u potpunosti izvršili sve zadatke bez ijednog obolelog u borbi protiv korona virusa.

- To je moglo samo upornim, disciplinovanim i organizovanim radom. Uveren sam da ćete biti na njihovom nivou, imajući u vidu da nismo u potpunosti savladali nevidljivog protivnika – poručio je brigadni general Jelesije Radivojević.
 
Među vojnicima koji su danas položili zakletvu su sestra i brat iz Batočine Katarina i Petar Ilić. Starija sestra odlučila je da predloži bratu da zajedno odu u vojsku.
 
- Oduvek me zanimalo sve što je vezano za vojsku i što nije baš tipično za ženu – rekla je Katarina, a Petar je dodao da i njega zanima vojska, ali i da voli oružje. Kako su istakli, imaju podršku i porodice i prijatelja.

- Trebalo bi i naši vršnjaci da se prijave, smatram da je obaveza mladog čoveka da odsluži vojni rok i da je važno znati sve što nas ovde nauče – poručila je Katarina.

Miloš Nikolić iz Novog Sada odlučio se za vojsku, jer je oduvek želeo da postane profesionalni vojnik, a da se potom dodatno školuje.
 
-  Porodica je ponosna. Došao sam da osvetlam obraz svoje porodice, svog grada i svoje jedine države Srbije. Izazovi su već počeli, a sadašnja očekivanja su maksimalno ispunjena. Poručio bih vršnjacima da ne čekaju da vojni rok postane obavezan, prijavite se za dobrovoljno služenje vojnog roka, ovoj državi su potrebni mladi koji idu u vojsku – naglasio je Miloš Nikolić.
 
Vojničkoj svečanosti u Valjevu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Valjeva, Srpske pravoslavne crkve i brojni članovi porodica i prijatelji vojnika koji su položili zakletvu.