Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
29.05.2020.

Završna faza ispitivanja novih sistema streljačkog naoružanja



Na poligonu fabrike “Zastava oružje” danas je održan sastanak Tima za razvoj novog streljačkog naoružanja, na kojem su sumirani rezultati dosadašnjeg razvoja, kao i završnih ispitivanja sistema, koja radi uvođenja naoružanja u upotrebu obavlja Tehnički opitni centar.

Prezentaciji, koju je vodio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović, prisustvovali su i članovi tima, predstavnici Komande Kopnene vojske, Uprave za razvoj i opremanje (J-5) Generalštaba Vojske Srbije, Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, kao i predstavnici fabrika odbrambene industrije koji učestvuju u projektu.
 
Na Strelištu je izvršena demonstracija naoružanja i nove municije, kao i optičkih uređaja, tokom koje su prisutni imali priliku da se uvere u njihove mogućnosti, funkcije i prednosti.
 
Govoreći o novom naoružanju, pomoćnik ministra Nenad Miloradović istakao je da je reč o kompletnoj familiji streljačkog naoružanja nove generacije.
 
- Reč je o sistemu čiji je zadatak da značajno unapredi sposobnosti pešadije Vojske Srbije, prema nekim proračunima i do 30 procenata. Očekujemo vrlo velika unapređenja sistema koji čine oružje, odgovarajuća municija, optički i optoelektronski nišanski sistemi - pojasnio je Miloradović i dodao da su predstavnici Tehničkog opitnog centra danas upoznali Tim za razvoj s rezultatima opitovanja.

Prema njegovim  rečima, pri kraju je opitovanje glavnog elementa novog sistema streljačkog naoružanja, modularne puške 6,5 i 7,62 mm, koja je do sada prošla najveći deo testova.
 
- Prošla je gotovo 95 procenata ispitivanja, mehaničke testove i testove u raznim meteorološkim uslovima, proveru pouzdanosti, izdržljivosti i to iz oba kalibra i za sada su rezultati zadovoljavajući. Tehnički opitni centar će na kraju izdati odgovarajući izveštaj, koji se očekuje u narednih nedelju do dve - istakao je pomoćnik ministra za materijalne resurse i dodao da sledi opitovanje skraćene puške, automata iliti "puške za posadu", nakon čega će se nastaviti sa ispitivanjem tri tipa snajperskih pušaka i modernizovanog puškomitraljeza M84.
 
Prema njegovim rečima, prvi element novog sistema, metak 6,5 mm, već je uveden u naoružanje Vojske Srbije, a sprema se uvođenje ostalih tipova te municije.
 
- Takođe, metak 7,62x54 za novu generaciju snajperskih pušaka uveden je u naoružanje, a prethodno i snajperski metak za dalekometnu pušku 12,7 mm. Očekuje se da se, nakon uspešnog ispitivanja, u naoružanje uvedu svi ovi tipovi i da se do kraja godine izvrši inicijalno opremanje jednog pešadijskog bataljona novom generacijom streljačkog oružja - istakao je Miloradović i pojasnio da je ovaj razvoj "na nivou renomea naše tri najstarije fabrike oružja".
 
- Imajući u vidu takvu tradiciju, mi možemo da postavljamo ovakve revolucionarne zahteve i po svemu sudeći, naši projektanti, inženjeri i proizvođači, uspeli su da ih ostvare pa će operativne sposobnosti našeg vojnika pešadije biti na znatno višem nivou, a takav napredak nije moguć ni bez nove generacije optoelektronskih sistema, pre svega termovizijskih nišana, koji će omogućiti efikasno gađanje i danju i noću – poručio je pomoćnik ministra za materijalne resurse.
 
Direktor razvoja fabrike “Zastava oružje” Aleksandar Mladenović istakao je da smo danas prisustvovali demonstraciji svih tipova oružja koji su, prema programskim dokumentima, predviđeni za opremanje vojske.

- Reč  je o programu od modularnih pušaka i automata, koji su praktično potpuno nov koncept u lakom streljačkom naoružanju pa do puškomitraljeza M-84 i snajperske puške u kalibru 12,7mm. Kao proizvođač pokazali smo da se radi o velikom skoku u odnosu na prethodnu generaciju sredstava, po pitanju efikasnosti i ergonomije, baš kao i po pitanju lakoće upotrebe sredstava iz nove generacije - rekao je Mladenović i dodao da misli da će doći do znatnog skoka u efikasnosti korišćenja sredstava na bojištima, i u toku izvršavanja borbenih zadataka.
 
On je kao prednost istakao i to što vojska neće morati da potroši mnogo resursa na doobuku ljudi, jer su nova sredstva u osnovi bazirana na starim,  koja su se pokazala pouzdanim.
 
- Kao i svaki iskusan proizvođač, ništa tu nismo menjali, samo smo poboljšali, tako da je naša velika familija streljačkog oružja dovedena na svetski nivo, a u pojedinim stvarima mislim da smo ispred – naglasio je direktor razvoja "Zastava oružja" i zaključio  da će naša vojska biti opremljena sredstvima koji će joj, u velikom stepenu, povećati efikasnost.