Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
22.05.2020.

Izvedeno opitno gađanje raketama RLN-IC FM-2



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas opitnom gađanju probnim raketama RLN-IC, koje su pripadnici Vojnotehničkog instituta izveli u rejonu Vojnog kompleksa "Pasuljanske livade".
Raketa RLN-IC namenjena je za treću fazu modernizacije topa PASARS te je i današnje gađanje raketama izvedeno s modifikovanog oruđa PASARS FM-1, sa udaljenog lansirnog pulta i nišanskog sistema. Mete su bile osvetljavajuće minobacačke mine 120 mm.

Po završetku gađanja v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović upoznao je ministra odbrane sa mogućnostima i razvojem rakete RLN-IC 170 za protivvazduhoplovnu odbranu malog dometa sa infracrvenom glavom za samonavođenje (IC). Ova unapređena verzija koristi savremeniju glavu za samonavođenje, digitalnu elektroniku upravljanja, kao i bojevu glavu nove konfiguracije većeg kalibra. Te komponente rakete, kao i raketni motor, razvija Vojnotehnički institut sa svojim kooperantima.

Cilj današnjeg opitnog gađanja je testiranje mogućnosti zahvata cilja pripremne i start sekvence rakete i aerodinamičke konfiguracije, provera zakona vođenja rakete RLN-IC 170 u realnim uslovima samonavođenja gađanjem vazdušnog cilja, kao i provera funkcionalnosti novougrađenih podsistema rakete.
Današnjem gađanju prisustvovali su i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković.