Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
17.05.2020.

Obeleženo 103 godine od smrti vojvode Radomira Putnika




Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac i odala počast kod spomenika vojvode Radomira Putnika na Novom groblju u Beogradu, povodom obeležavanja 103 godine od njegove smrti.
 
Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji je predvodio državnu ceremoniju, predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Organizator komemorativnog okupljanja je Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
 
Radomir Putnik, rođen 24. januara 1847. godine u Kragujevcu, bio je srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog Đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu. Bio je prvi visoki oficir srpske vojske sa činom vojvode i jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji. Želeći da mu se na svaki način oduže na služenje zemlji njegovi potomci preneli su posmrtne ostatke vojvode Radomira Putnika iz Nice i položili ih u posebnoj grobnici koja se nalazi u okviru kompleksa beogradskog Novog groblja.