Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
20.04.2020.

Ministar Vulin u Adaševcima: Ko god pokuša da naruši red i ne poštuje zakon, biće zaustavljen




Pored svih svojih redovnih obaveza Vojska Srbije u vanrednom stanju obezbeđuje i 20 prihvatnih kampova i centara za smeštaj migranata, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas obišao pripadnike Vojske Srbije angažovane na zadacima obezbeđenja centra za prihvat migranata u Adaševcima.
 
- Više od 8.000 migranata nalazi se u našoj zemlji i za njih važi režim 24-časovnog zatvaranja u migrantske kampove. Imali smo, na žalost, nekoliko incidenata. Juče se desio poslednji, kada je grupa migranata pokušala da beži. Vojska Srbije i njeni pripadnici postupili su u skladu sa zakonom, u skladu sa pravilima službe. Niko nije povređen, ali je jasno stavljeno do znanja da bilo ko, ko pokuša da naruši red i ne poštuje zakon, biće zaustavljen odgovarajućom primenom sile – poručio je ministar Vulin.
 
On je istakao da se Vojska Srbije ponaša humano i odgovorno, iznad svega poštujući zakon, pravila službe i vodeći računa da se ni na koji način ne naruši stanje u kampovima niti bilo ko od građana Srbije dovede u bilo kakvu opasnost.
 
- Migranti će biti 24 časa zatvoreni u svojim kampovima, dokle god se ne donese druga odluka, a ona će biti doneta na osnovu odluke nadležnih zdravstvenih vlasti. Do tada, Vojska Srbije čuvaće mir i bezbednost svakoga građanina ove zemlje i neće oklevati da upotrebi sve što je na raspolaganju u skladu sa zakonom i pravilima službe – naglašava ministar Vulin.
 
Prema rečima komandanta 72. izviđačko-diverzantskog bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije potpukovnika Dragana Kužeta, od početka proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, pripadnici bataljona kojim komanduje imaju zadatak da obezbeđuju prihvatni centar za migrante u Adaševcima.
 
- Pripadnici realizuju zadatke profesionalno i na efikasan način. Problema nema, a manji problemi koji se dešavaju u smislu pokušaja migranata da napuste kamp, efikasno se rešavaju – ukazuje potpukovnik Kužet, napominjući da se pripadnici bataljona u trenutnoj situaciji susreću sa potpuno novim zaduženjima, što vide kao mogućnost podizanje operativne sposobnosti bataljona.