Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.03.2020.

Proglašeno vanredno stanje u Srbiji




Na osnovu procene rizika i pretnji po bezbednost Republike Srbije i njenih građana, koju je uradilo Ministarstvo odbrane, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine i predsednica Vlade, doneli su odluku o proglašenju vanrednog stanja u Srbiji 15. marta 2020. godine.

Vanredno stanje uvedeno je u skladu sa odredbama člana 200 stav 5 Ustava Republike Srbije, a na osnovu pisma koje je Predsedniku i Vladi uputio ministar odbrane.
 
Odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah, istakao je Vučić na pres konferenciji.
 
Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će jedan od zadataka Vojske Srbije biti da čuva bolnice i druge važne objekte.

"Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika, opasnog i opakog protivnika, koga naša zemlja mora da pobedi", poručio je predsednik Vučić i naglasio da je ovo borba za one koji su stvarali i gradili ovu zemlju, za naše roditelje, za naše starije, ali i za budućnost naše Srbije.
 
On je pozvao starije osobe da čuvaju svoje zdravlje, da ne izlaze iz svojih domova, jer su oni najugroženija kategorija.
 
Predsednik Vučić je posebno zahvalio lekarskom timu, svim zdravstvenim radnicima, lekarima i medicinskim sestrama, na njihovom doprinosu u borbi protiv koronavirusa.
 
U Srbiji još nema nijednog smrtnog slučaja od koronavirusa, rekao je Vučić i dodao da trenutno ukupno imamo 48 zaraženih.
 
On je podsetio da je Srbija prošla kroz teške krize, kroz užasnu ekonomsku krizu, tešku situaciju na Kosovu i Metohiji, migranstku krizu, ali ovo će za nas biti najteža bitka, za naš narod, za naše stare i bolesne.
 
Predsednik Vučić je u ime Srbije izjavio saučešće svim evropskim prijateljima, italijanskom i španskom narodu posebno.
 
On je izjavio da od sutra nema škola, vrtića, fakulteta. Nema treninga, sporta. Učenici će učiti preko televizije, RTS 2 i RTS Planete, i škole verovatno neće biti otvorene do kraja školske godine.
 
"Zatvara se život da bismo sačuvali život", naglasio je predsednik Srbije.
 
"Neću sada da donosim političke zaljučke nego kad sve prođe, ali smo shvatili da ne postoji velika međunarodna niti evropska solidardnost i da je to bila bajka na papiru", rekao je predsednik Vučić povodom izostanka evropske solidarnosti i nemogućnosti da se medicinska oprema nabavi od evropskih zemalja.
 
Zato je danas uputio pismo predsediku Kine Si Đinpingu, “prijatelju i bratu srpskog naroda”, kako ga je nazvao, garantujući mu “vekovno čelično prijateljstvo sa malom Srbijom”, sa molbom za pomoć, jer je to jedina zemlja koja može da nam pomogne u ovoj situaciji.
 
Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će vojska čuvati bolnice. “Ne smemo da dozvolimo ulaz u bolnice i zato će bolnice čuvati vojska. Neće biti napadani lekari, neće moći da uđe ko god hoće u bolnice. Videćete vojsku pored najvažnijih objekata“, najavio je predsednik Vučić.
 
Policija će, najavio je takođe, raditi težak posao, nadzor nad izolacijom, a onaj ko bude prekršio naredbu o izolaciji dobiće tri godine zatvora, rekao je Vučić i najavio preduzimanje mnogih mera, a mnoge će se menjati i dopunjavati iz dana u dan.
 
Ne možemo zabraniti ulazak u zemlju našim državljanima, kao što ćemo svima drugima, ne računajući Kineze, a građani moraju da poštuju eventualnu odluku nadležnih lekara o karantinu ili samoizolaciju, poručio je predsednik Republike.

Sve mere se preduzimaju kako bi se sačuvala zemlja, istakao je predsednik Vučić i pozvao sve građane Srbije, sve koji žive u Srbiji, Mađare, Bošnjake, Rumune, Slovake, Rome, Albance, Hrvate, Slovence, Makedonce, da budu disciplinovani.
 
"Da sačuvamo Srbiju, da se disciplinom borimo za našu budućnost", naglasio je predsednik Vučić, najavljujući srpsku solidarnost, odnosno da će Srbija pomoći Republici Srpskoj u ovoj teškoj situaciji.
 
„Velika je bitka pred nama. U tu bitku moramo da uđemo sa mnogo znanja, mnogo hrabrosti i istovremeno strasti i hladnokrvnosti. Strasti da pomognemo našim najstarijima, a hladnokrvnosti da i teške poruke prihvatamo mirno i da znamo da je to najbolji mogući način za izbavljenje naše zemlje“, rekao je Vučić.
 
„Predaja nije opcija. Predaja za Srbiju nikada nije bila i nikada neće biti opcija. Borićemo se i pobedićemo. Živela Srbija – zaključio je svoje obraćanje predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.
 
Konferencija za medije usledila je nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid 19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica virusa korona, kojim je predsedavao Aleksandar Vučić. Sastanku je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin.