Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
31.10.2019.

Ministar Vulin: Modernizovaćemo naše oklopne jedinice




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, obišao je danas jedinice Prve brigade kopnene vojske u garnizonu Sremska Mitrovica, povodom 31. oktobra – Dana oklopnih jedinica.

Ministar Vulin je, nakon obilaska podsetio da su u ratovima tokom devedesetih godina, u ratovima koje Srbija nije ni izazvala, ni tražila, ni skrivila, oklopne jedinice naše vojske, pokazale svoju vrednost.

- Pokazale su koliko su značajne, pokazale su koliko su tvrd orah, pokazale su koliko su u stanju da ispune svaki svoj zadatak. Evo i danas, kada je Srbija u miru, oklopne jedinice su jedan od najznačajnijih rodova naše vojske i oklopne jedinice pokazuju da je svako ulaganje u njih ispravno i potrebno. Zato, ne samo da ćemo održavati ispravnost naših oklopnih jedinica, već ulažemo značajna sredstva i velike napore u njihovu modernizaciju, kako bismo dostigli sve druge visoko razvijene zemlje – naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, na prvom mestu se vodi računa o pripadnicima vojske, na prvom mestu se vodi računa o čoveku.

- Svako ko veže svoju sudbinu za Vojsku Srbije može da bude siguran da će se o njemu brinuti i da postoji sistem koji će voditi računa i o njemu i o njegovoj porodici – poručio je ministar Vulin, koji je nakon obilaska i prikaza, okupljenim čestitao Dan oklopnih jedinica.

Kako je istakao komandant 15. tenkovskog bataljona potpukovnik Borislav Krnjajić, tokom današnjeg obilaska prikazan je deo obuke tenkovske čete, koja se izvodi u toku realizacije intenzivne obuke u koju tenkovska četa ulazi najmanje jednom u toku godine.

- Ovo je samo jedan deo u okviru obuke koju ona prolazi, a prikazan je, konkretno, postupak tenkovske čete na signal „spreman za marš“ u kome komandir tenkovske čete dovodi tenkovsku četu u položaj za izvršenje narednog zadatka – istakao je potpukovnik Krnjajić dodajući da je prikazana i upotreba trenažera, namenjenog za individualnu obuku nišandžija tenka. Potpukovnik Krnjajić, je takođe, istakao da je zadovoljan sprovođenjem mera za poboljšanje materijalnog statusa pripadnika oklopnih jedinica, ali i ostalih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Poručnik Aleksandar Đorđić, komandir voda u tenkovskoj četi u 15. tenkovskom bataljonu, ističe da je u tom bataljonu dve godine, dodajući da je čast, na današnji praznik, biti pripadnik oklopnih jedinica.

- Stanje tehnike je izuzetno, ljudstvo je motivisano i obučeno za rad i za izvršenje svih postavljenih zadataka od pretpostavljene komande – naglasio je poručnik Đorđić.

Prema rečima poručnika Dušana Sinadinovića, komandira tenkovskog voda u 15. tenkovskom bataljonu, tokom današnjeg obilaska, predstavio je rad trenažera automata za popunu i simulator za obuku u gađanju i nišanjenju.

- Reč je o savremenim simulatorima i predstavljaju suštinu naše obuke u smislu neposredne obuke za izvršenje gađanja jedinica ovog bataljona.Simulatori nam obezbeđuju mnogo manje izdvajanje finansijskih sredstava, minimalan rizik od povrede na samoj obuci, a mogu se primenjivati i u obuci vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika koji su već u tenkovskim posadama – naglasio je poručnik Sinadinović dodajući da je zadovoljan stanjem tehnike u vodu, tehnika je ispravna i spremna za realizaciju svih zadataka.

U kasarni “Boško Plakovljević Pinki”, pripadnici 15. tenkovskog bataljona i 13. divizona samohodnih višecevnih lansera raketa izveli su prikaz tenkovske čete na maršu, obuku nišandžija tenka na simulatoru i trenažeru za popunu topa, posedanje vatrenog položaja samohodnim višecevnim lanserima raketa 128 mm M-77 „Oganj“, kao i pripremu oruđa za paljbu i marš.

Današnjem obilasku prisustvovali su i načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika i komandant Prve brigade kopnene vojske brigadni general Zoran Nasković.