Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
29.10.2019.

Ministar Vulin sa učenicima Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole




Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je danas Internat Vojne gimnazije i učenike Srednje stručne vojne škole, gde su mu starešine i učenici tih vojnih škola predstavili sportske i akademske uspehe koje su ti najmlađi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije postigli u prethodnom periodu.

Ministar Vulin, je nakon prezentacije i razgovora, istakao je da je pogrešnom i štetočinskom odlukom, 2005. godine, Vojska ukinula Srednje stručne vojne škole.

- Sačuvali smo vazduhoplovstvo, sačuvali smo tehniku, ali smo planski ukinuli sebi mogućnost da školujemo one koji će se o vazduhoplovstvu i tehnici brinuti. Srećom, 2015. godine, ta odluka je promenjena, i sada smo već imali i prvu generaciju onih koji su se odškolovali u Srednjoj stručnoj vojnoj školi i koji su već počeli da rade u Vojsci Srbije – naglasio je ministar Vulin.

Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane će učiniti sve, poručio je ministar Vulin, da srednjoškolska obrazovna baza Vojske Srbije bude što šira, da primimo što više dece i da im obezbedimo što bolje uslove za školovanje.

- Imali smo prilike da razgovaramo sa decom koja pobeđuju mnogo starije od sebe, mnogo obučenije od sebe, zato što su – vojnici, zato što su prihvatili da uvek idu na pobedu, zato što daju sve od sebe i zato što za njih nema nerešivih problema i nema pitanja na koja nemaju odgovor. Ova deca su izabrala da budu deo sistema Vojske Srbije i ova deca su izabrala da uđu u sistem koji će od početka do kraja brinuti o svakom od njih – istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, svi koji postanu deo sistema Vojske Srbije, svi koji dođu da se školuju u Vojnu gimnaziju ili Srednju stručnu vojnu školu, mogu da budu sigurni da će sistem brinuti o njima.

- Prošla su vremena kada smo uništavali sistem, kada smo ukidali mogućnost da se ova deca školuju, napreduju i da ostanu u vojsci. Ovo su vremena u kojima je sistem ponovo uspostavljen i ovo su vremena u kojima vojska ponovo brine o svojima – zaključio je ministar Vulin.

Obraćajući se u ime svih zaposlenih u Vojnoj gimnaziji i Srednjoj stručnoj vojnoj školi, načelnik Vojne gimnazije kapetan fregate Miroslav Ćitić, uz podsećanje na misiju tih vojnoobrazovnih ustanova kao i na nastavni plan i program, posebno se osvrnuo i na vannastavni vaspitno - obrazovni rad koje te škole neguju. On je istakao da je u Vojnoj gimnaziji i SSVŠ organizovano više kurseva, klubova i sekcija, u kojima učenici, godinama unazad ostvaruju značajne rezultate.

Poslednji u nizu uspeha, dodao je on, ostvarila je najmlađa sekcija u SSVŠ „Vojni radio klub“, koji je na nedavno održanom „Kupu Radovan Medić“, osvojio ekipno prvo mesto.

Kapetan fregate Ćitić je, takođe, naglasio da su učenici Vojne gimnazije i SSVŠ ostvarili i zapažene rezultate i na Novosadskom maratonu, takmičenjima u orijentiringu, kao i na humanitarnom turniru „Volim decu – igram za Zvečansku“, a učenici sa najboljim rezultatima bili su u prilici da ministru odbrane kažu nešto više o postignutim uspesima.

Načelnik Vojne gimnazije posebno je zahvalio Ministarstvu odbrane, Univerzitetu odbrane i Vojnoj akademiji što su prepoznali značaj srednjoškolskog obrazovanja, pa  učenici Vojne gimnazije i SSVŠ učestvuju na sportskim i akademskim manifestacijama uz svoje starije kolege iz sistema.

U ime ekipe „Vojnog radio kluba“ o svojim utiscima nakon ekipne pobede na takmičenju „Kup Radovan Medić“, takmičenju u radio-goniometriji koje je održano 24. oktobra govorio je učenik SSVŠ Petar Roganović. On je podsetio da je to četvrto takmičenje na kojem su kao ekipa učestvovali, kao i da su na sva četiri odneli pobedu.

To je takmičenje na kome učestvuju klubovi iz regiona i ostalih evropskih država. Pobeda nam je i značajnija, jer su na takmičenju učestvovali i takmičari sa višegodišnjim iskustvom, ali mi smo dobro naučili da brzo odradimo taj smer, pronađemo stanice za kratko vreme i dođemo do cilja – ističe Petar dodajući da ih naredne godine očekuje svetsko prvenstvo na Zlatiboru, za koje se nada da će njihova ekipa, takođe, ostvariti uspeh.

Učenica Jovana Stojković najstariji je učesnik u ekipi „Vojnog radio-kluba“, koja je, takođe, ukazala na uspeh koji su ostvarili na takmičenjima na kojima su učestvovali.

- S obzirom na to da smo mi bili najmlađi na tom takmičenju, pokazali smo da na mladima svet ostaje – naglasila je učenica Jovana.

Današnjoj poseti prisustvovali su i predstavnici Univerziteta odbrane i Vojne akademije, kao i starešine, nastavnici i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.

Nedavno je obnovljeno  svih pet spratova u zgradi Interanata Vojne gimnazije, a kompletno su uređene spavaonice, kupatila, prostorije za dnevni boravak i trpezarija. Internat, koji je sagrađen 1978. godine i koji se prostire na više od 10 hiljada kvadratnih metara, ima kapaciteta za smeštaj 516 učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole.