Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
25.10.2019.

Predsednik Vučić: Srbija i DR Kongo razgovaraće i o razvoju vojno-tehničke saradnje




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Demokratske Republike Kongo Feliks Antoan Čisekedi Čilomba, povodom današnjeg zvaničnog susreta, održali su u Palati "Srbija" konferenciju za medije.

Tom prilikom, predsednik Vučić je izjavio da je zahvalan predsedniku Čisekediju na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, na međusobnoj podršci koju dve zemlje pružaju jedna drugoj u svim međunarodnim organima, organizacijama i institucijama, kao i na podršci po pitanju Kosova i Metohije. On je dodao i da Srbija podržava DR Kongo u svim ključnim pitanjima njihovog teritorijalnog integriteta i svim drugim stvarima koje se tiču konkretne saradnje dve države.

Predsednik Vučić je, kao jednu od oblasti u kojima se može razvijati  saradnja između Republike Srbije i DR Kongo, istakao i vojno-tehničku saradnju i dodao da će zato ministar odbrane Aleksandar Vulin, v.d.pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, generali i druga stručna lica imati mogućnost da razgovaraju sa ljudima najbližim predsedniku Čisekediju, kako bi došlo do unapređenja te saradnje.

Predsednik DR Kongo zahvalio je na veoma srdačnom dočeku, poručivši da su Srbija i zemlja koju vodi po mnogo čemu slične i da kao takve treba da se okrenu razmeni iskustava, kulture i stručnjaka.

Na kraju obraćanja predsednik Čisekedi je rekao da je veoma srećan što će DR Kongo u godinama koje dolaze u Srbiji imati iskrenog i lojalnog partnera i dodao da je za uzvrat njegova država spremna da podrži Srbiju u svim njenim poduhvatima, bilo na međunarodnom ili regionalnom nivou.

Poseta aktuelnog predsednika DR Kongo Feliksa Antoana Čisekedija Čilombu je prva predsednička poseta našoj zemlji nakon 31 godine.