Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
09.10.2019.

Obeleženo 85 godina od smrti kralja Aleksandra Karađorđevića



Godišnjica smrti kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića obeležena je danas nizom događaja.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u svojstvu izaslanika predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, prisustvovao je danas ceremoniji obeležavanja 85. godine od ubistva kralja Aleksandra u Marseju, gde je u pratnji načelnika Uprave za organizaciju Sektora za politiku odbrane general-majora Slađana Đorđevića položio venac na Spomenik francusko – srpskog prijateljstva.

Foto: Kurir.rs
U pomen kralju Aleksandru održana je i liturgija u Grčkoj crkvi „Dormition“, a sa francuskom državnom sekretarkom Ministarstva vojske Žanvijev Dariusek delegacija iz Srbije položila je cveće na komemorativnoj ploči, na mestu gde su ubijeni kralj Aleksandar i Luj Bartu tadašnji francuski ministar spoljnih poslova.

U okviru državne ceremonije održane na Oplencu kod Topole, vence na sarkofag kralja Aleksandra u Crkvi Svetog Đorđa položili su delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici lokalne samourave i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Ceremoniju je predvodio sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, glavnokomadujući srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu, ubijen je u francuskom gradu Marseju 9. oktobra 1934. godine, a sahranjen je u sarkofagu koji se nalazi u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu u Topoli.