Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
09.10.2019.

Ministar Vulin: Sada vidite šta bi bilo da Srbi nisu poslušali Vučića




"Sreća što su Srbi poslušali Aleksandra Vučića i bili jedinstveni. Iz izjava Aljbina Kurtija sada vidite šta bi se desilo da Srbi nisu poslušali Aleksandra Vučića –da budu jedinstveni. Zamislite da postoji samo jedan privatni Srbin u parlamentu Prištine, taj bi bio opravdanje za sve i bio bi ministar u vladi. Da ima samo jedan privatni Srbin za kojeg Srbi nisu glasali, nego su šiptarskim glasovima uspeli, prema Komšićevom modelu, da ga uvedu u parlament, taj bi danas bio opravdanje za sve i čitava međunarodna zajednica bi rekla da je on izraz legitimne volje i „morate poštovati njegova prava, morate poštovati pravo Samoopredeljenja da bira ko su mu partneri na srpskoj strani“. Sreća pa su Srbi poslušali Aleksandra Vučića, bili su jedinstveni i sada je i ta laž o demokratiji u Prištini, pa čak i poštovanje toga što oni zovu ustav, i ona je razbijena, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin upitan da prokomentariše izjavu Aljbina Kurtija da neće pregovarati sa Srpskom listom već samo partijama koje priznaju tzv. Kosovo.
 
Ministar odbrane je dodao da Aljbin Kurti hoće privatne Srbe „kao što su hteli da privatni Srbi uđu u parlament“.
 
- Sad kad već oni nisu ušli u parlament oni bi da ih nađu odnekud samo da ne budu s liste Srpska i da ne budu Srbi koji znaju da Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu da postoje ako nisu u zajednici i ako nisu u najboljem mogućem odnosu sa svojim Beogradom. Ni sa kim drugim – sa svojim Beogradom. Naravno da slušaju svoj Beograd i Vladu Srbije. Naravno da sve važne političke odluke donose u saglasnosti sa Vladom Srbije i ostatkom srpskog naroda, baš kao što predsednik Vučić sve što radi radi razmišljajući  kako će ta odluka uticati na sav srpski narod, bez obzira gde on živi. Tako se mora posmatrati „Srpska lista“ kao legitimni deo srpske političke volje Srba gde god oni žive. Da su Srbi poslušali nekog drugog, a ne Aleksandra Vučića, danas biste imali privatne Srbe koji bi aminovali svaku odluku protiv Republike Srbije, Beograda i protiv Srba. Srećom nisu.
 
Ministar Vulin se još jednom zahvalio Srbima i čestitao im na hrabrosti dodajući da će  Aljbin Kurti morati pre ili kasnije da prihvati da bez Srba nema odlučivanja, a samim tim bez Beograda i Vlade Srbije. "Bez ujedinjenih Srba niko na Balkanu ništa ne može. Kada su Srbi jedinstveni onda Balkan mora da pita šta Srbija misli. I to je važno. Srbija misli o miru, o dobru. Kad god je Srbija bila mirna, stabilna i jaka i Balkan je bio miran, stabilan i jak. Nije bilo ratova, nije bilo sukoba. Tako je i danas".
 
Istakavši da Srbima niko ne može da uskrati pravo da budu jedinstveni i misle zajedno, jer misle o dobrobiti svih Srba ministar Vulin je rekao da "niko o nama neće misliti dobro osim nas samih. Nikome mi nismo bliži nego jedni drugima. Svako ko misli da će mu stranci pomoći, da će ga sačuvati ili mu učiniti život boljim – neće. Samo Srbi i niko drugi. Zato će svi to morati da prihvate, videćemo koliko će im vremena biti potrebno za to i koliko će im vremena biti potrebno da dijalog ponovo bude moguć, ali to jednostavno više ne zavisi od Srbije. Ta stvar više nije u našim rukama. Ako je međunarodnoj zajednici stalo neka učini sve da se takse ukinu, da, ako ništa drugo, Šiptari poštuju sopstveni takozvani ustav i da kada formiraju većinu moraju da vode računa o odredbama sopstvenog ustava, a ne o njihovoj mržnji prema Srbima. Neka vode računa i o tome da ova izjava Aljbina Kurtija zapravo znači - hoću zemlju, ali bez Srba, hoću teritoriju, ali da na njoj ne žive Srbi i hoću Srbe koji misle kao Šiptari, odnosno slušaju Šiptare. Da li zbog toga što su ucenjeni ili zaista tako misle, ali slušaju Šiptare, a ne Srbe. To znači izjava Aljbina Kurtija. Srećom, može samo da priča i ništa drugo. Nema Srba u parlamentu koji misle kao Aljbin Kurti, zaključio je ministar Vulin.