Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstVideogalerija
09.10.2019.

Ministar Vulin: Razbijena legenda o besi




- Očekujem da čujem stavove Sjedinjenih Američkih Država koje su za nas veoma važne. Za nas je takođe važno da svi razumeju da je Srbija dala sve od sebe da do dijaloga dođe, da se dijalog nastavi da se vodi u najboljoj mogućoj meri, ali i da je za dijalog potrebno najmanje dvoje. Nije dovoljna dobra volja Srbije, nije dovoljno i nije moguće da vi sve sporazume stalno preispitujete i da sve ono što je jednom potpisano i dogovoreno sutra bude predmet osporavanja kako se promeni politička partija ili kako se promeni pozicija određenog političkog aktera, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, odgovarajući na pitanje novinara šta očekuje od posete Prištini specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela.
         
Ministar Vulin je naglasio da je priča o Briselskom sporazumu, ako ništa drugo, razbila jednu legendu u koju su mnogi verovali, a to je da šiptari imaju Besu – reč koju kada daju od nje ne odstupaju.
         
 - Dali su besu u Briselu da će poštovati Briselski sporazum i formirati Zajednicu srpskih opština, a onda je Tači izašao i rekao da je sve lagao i da neće nikada sprovesti Zajednicu srpskih opština. Istu takvu besu smo čuli više puta od svih šiptarskih rukovodilaca i svaki put se pokazalo da lažu. Ako je išta korisno iz svega ovoga, onda je korisno to što je jedna legenda otišla u prošlost, što je razbijena – da šiptari imaju besu, da imaju reč. Ne drže reč, lažu kad god i gde god mogu. Nadam se da će to međunarodna zajednica već jednom shvatiti i da će se baš tako ponašati, rekao je ministar Vulin.