Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
05.10.2019.

Predsednici Srbije i Jermenije položili vence na spomenik zahvalnosti jermenskog naroda




Predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Jermenije Armen Sarkisijan položili su danas vence na Jermenski hačkar – spomenik zahvalnosti jermenskog naroda i spomen na sedmoricu pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane poginulih 12. decembra 1988. godine dok su prevozili humanitarnu pomoć u zemljotresom nastradalu Jermeniju.
 
Ceremoniji polaganja venaca u Zemunu prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, pripadnici RV i PVO, kao i članovi porodica nastradalih pilota.



Nakon odavanja pošte i polaganja venaca, predsednici Vučić i Sarkisijan razgovarali su sa porodicama i rodbinom poginulih pilota, koji su tragično nastradali u plemenitoj misiji pružanja pomoći jermenskom narodu.  

Sedmočlana posada aviona AN-12 stradala je 12. decembra 1988. godine, prilikom pada aviona nadomak Jerevana dopremajući humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom koji je pogodio Jermeniju. Tom prilikom poginuli su potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

 
Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar – krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture. Spomen-krst koji je postavljen u Zemunskom parku mesto je sećanja na poginule pripadnike RViPVO.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general Željko Bilić, učestvovala je 2018. godine na komemoraciji održanoj u Republici Jermeniji, kada je obeleženo 30 godina od pogibije pilota.