Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
27.09.2019.

Otvoren „Kup Vojske Srbije - Karađorđevo 2019“




Manifestacija „Kup Vojske Srbije - Karađorđevo 2019“, koja će se ovog vikenda odvijati na hipodromu „Mladost“, otvorena je danas u Karađorđevu.

Drugi „Kup Vojske Srbije“ svečano je otvorio direktor Direkcije za usluge standarda potpukovnik Saša Jović i tom prilikom predstavio bogatu istoriju Ergele „Karađorđevo“.

- Ergela „Karađorđevo“ osnovana je 1921. godine radi proizvodnje priplodnih pastuva za potrebe narodnog konjarstva, a 1946. godine ona postaje vojna ergela. Trenutno ima 136 konja i 18 ždrebadi. Sa 15 pobednika derbija jedna je od najuspešnijih vlasnika i uzgajivača grla u našoj zemlji, naglasio je potpukovnik Jović.

U ime Opštine Bačka Palanka, prisutnima se obratio predsednik Branislav Šušnica, pozivajući ih da naredna dva dana provedu u Karađorđevu. On je istakao da mu je izuzetno drago što je posle 15 godina pauze 2018. godine ponovo organizovan „Kup Vojske Srbije“, naročito jer su “i Opština Bačka Palanka i mesna zajednica Karađorđevo navikli da žive uz Vojsku Srbije”.

Otvaranje manifestacije propraćeno je nastupom Vojnog orkestra Niš i programom Kulturno-umetničkog društva “Kosta Abrašević“ iz Bačke Palanke.

Svi ljubitelji i poštovaoci konja i konjičkih trka u subotu će imati priliku da uživaju u revijalnom delu takmičenja dvoprega i četvoroprega, kao i predstavljanju i ocenjivanju pastuva lipicanske i arapske rase, dok ih u nedelju očekuje glavni trkački dan koji će obeležiti četiri kasačke i četiri galopske trke.