Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.09.2019.

Prvotimci fudbalskog kluba “Crvena zvezda“ u Gardi i 204. vazduhoplovnoj brigadi




Igrači prvog tima Fudbalskog kluba “Crvena zvezda", predvođeni predsednikom kluba Svetozarom Mijailovićem, posetili su danas Gardu Vojske Srbije u kasarni „Dedinje“ i jedinice Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na Batajnici.

Prilikom posete Gardi, rukovodstvo i fudbalere „Crvene zvezde“ dočekao je komandant Garde general-major Milomir Todorović, koji im je predstavio bogatu istoriju ove elitne jedinice. Za goste je prikazana i počasna četa Garde, motocikli i reprezentativna vozila starije generacije, a obišli su i bogoslužbeni prostor i Spomen-sobu Garde Vojske Srbije.

- Garda je najstarija jedinica Vojske Srbije, “Crvena zvezda” je jedan od najstarijih fudbalskih klubova u Srbiji, najtrofejniji fudbalski klub, a Garda je jedna od najelitnijih jedinica Vojske Srbije. Svet prepoznaje fudbal prema „Crvenoj zvezdi“, a vojsku prema Gardi. Osim toga, razmešteni smo u istom delu Beograda, na Topčiderskom brdu, tako da smo i u najbližem komšiluku – rekao je general Todorović.

Šef stučnog štaba „Crvene zvezde“ Vladan Milojević zahvalio je u ime igrača, stručnog štaba i rukovodstva kluba na izuzetnoj prilici da posete, kako je rekao, jednu od najelitnijih jedinica Vojske Srbije, i da vide koji su to vojnici, starešine i oficiri koji čuvaju njih i našu zemlju.

Zahvalnost za današnje druženje sa pripadnicima Vojske Srbije izrazio je i Nenad Milijaš, pomoćni trener „Crvene zvezde“.

- Veoma mi je drago i lično i u ime Fudbalskog kluba „Crvena zvezda“, što smo imali šansu da čujemo nešto više o istoriji naše Garde, jer mislim da je to jedna velika čast i privilegija. Drago mi je zbog stranih fudbalera koji su došli, jer je jako bitno da i oni upoznaju istoriju naše Vojske i naše zemlje - istakao je Milijaš.

Rukovodstvo i fudbaleri kluba „Crvena zvezda“ potom su imali priliku da se prevezu helihopterom do aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na Batajnici, gde su ih dočekali komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Brane Krnjajić.

Kako je istakao pukovnik Krnjajić, 204. vazduhoplovna brigade ima široku saradnju sa civilnim strukturama i institucijama, između ostalog i sa sportskim organizacijama i klubovima, a danas je to klub „Crvena zvezda“ što je izuzetna čast.

- Dovezli smo ih helikopterom, imali su jedan kratak panoramski let iznad grada, a sada imaju obilazak na aerodromu, gde će posmatrati deo letačkog programa koji je u sklopu priprema za predstojeću promociju najmlađih oficira Vojske Srbije -  istakao je pukovnik Krnjajić, dodajući da je saradnja sa sportskim klubovima i institucijama vrlo bitna, s obzirom da je za sve pripadnike Vojske sport vrlo važan sastavni deo života.

Predsednik “Crvene zvezde” Svetozar Mijailović istakao je da svaki čovek koji poseti ovakvu jedinicu može biti ponosan na tako dugu istoriju i tradiciju.

- Ovo je veliko iskustvo i za momke koji takođe pripadaju eliti i zahvalni smo Vojsci Srbije na prijemu i prilici da se upoznamo sa najnovijom tehnikom koju poseduje naše Ratno vazduhoplovstvo – rekao je Mijailović.

Među igračima fudbalskog kluba „Crvena zvezda“ koji su danas obišli jedinice Vojske Srbije bio je i Miloš Vulić, koji je istakao da mu je zadovoljstvo i privilegija što je posetio Gardu Vojske Srbije.

- Uvek je lepo čuti nešto o našoj istoriji, koju moramo negovati, moramo je spominjati i baviti se njom, jer bez istorije nema ni budućnosti. Imao sam novo iskustvo da letim helikopterom, to mi je prvi put i stvarno je bilo uzbudljivo - rekao je Vulić.

Fudbaler Veljko Simić naglasio je da mu je čast što se upoznao sa istorijom Garde i sve kroz šta je ona prošla, a posebno se raduje što mu se ostvarila želja da leti helikopterom.