Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.09.2019.

Predsednik Vučić: Razgovor sa iskrenim prijateljem naše zemlje




- Imao sam čast da razgovaram sa iskrenim prijateljem Republike Srbije i našeg naroda, predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom - rekao je predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije održanoj u Palati "Srbija", nakon sastanka sa češkim predsednikom Zemanom, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Za dolazak predsednika Zemana u Palatu „Srbija“ bio je priređen doček uz počasti –  svečani stroj Garde Vojske Srbije i izvođenje himni dveju zemalja koje je intonirao Reprezentativni orkestar Garde.

U delegaciji koja je dočekala visokog gosta bio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Predsednik Vučić je istakao da je sa svojom češkim kolegom imao sveobuhvatan razgovor o bilateralnim odnosima Srbije i Češke i konkretnim problemima.

On je, takođe, rekao da veruje da će dve zemlje uspeti da pronađu zajedničke interese u budućoj saradnji i u okviru Ministarstva odbrane i odbrambene industrije, ne samo sa „Tatrom“ već i sa „Zbrojevkom“. Izrazivši zahvalnost predsedniku Zemanu po pitanju Kosova i Metohije, predsednik Vučić je naglasio da se rešenje problema može postići samo kompromisom, a ne ultimatumima.

- Oni koji upravljaju svojim zemljama moraju da vode računa o državama kojima upravljaju, a ne da budu marionete u bilo čijim rukama. Ja se tim rukovodim i vodim računa o Srbiji, koju kao predsednik vodim i volim više od svega. U skladu sa tim, mi ćemo nastaviti politiku vojne neutralnosti. Takva je odluka Narodne skupštine Republike Srbije, ali je takva i odluka naroda – rekao je predsednik Vučić, dodavši da to smatra najboljom odlukom Srbije jer na taj način brinemo o sebi, o čuvanju svog neba, zaštiti svoje zemlje.

I u budućnosti trudićemo se da istovremeno imamo dobre odnose i saradnju sa NATO, ističe predsednik Vučić, kako se ne bi ponovila 1999. godina, jer rane srpskog naroda iz te godine nisu zacelile. Poručuje da „gledamo u budućnost i činimo sve da naša zemlja ima mir i sigurnost i da nam se nikada ne ponove svi ratovi iz 20. veka, da ovo bude vek mira.“

U okviru današnje posete, ministar odbrane Aleksandar Vulin potpisao je sa ministrom odbrane Češke Republike Lubomirom Metnarom, Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Češke Republike o saradnji u oblasti odbrane, u prisustvu predsednika Vučića i Zemana.