Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.09.2019.

Završena vojna vežba Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije




Na završetku višednevne vojne vežbe Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije, u kojoj su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije iz Treće brigade Kopnene vojske, komandant 6. Armije Zapadnog vojnog okruga general-major Vladislav Nikolajević Jeršov ocenio je da je vežba realizovana veoma uspešno, uz poštovanje svih mera bezbednosti.

General Jeršov posebno je pohvalio doprinos pripadnika Vojske Srbije uspehu vežbe, ističući njihovu odličnu pripremljenost i visoku spremnost koju su pokazali tokom izvršenja bojevih gađanja i prikaza taktičkih postupaka.

- Zajedničko izvršenje postavljenih zadataka vojnika iz Srbije i Rusije pokazalo je da nismo imali nikakvih barijera ni problema u komunikaciji. Razumljiva slovenska reč omogućila je odlično funkcionisanje sistema. Na vežbi smo koristili i izviđačka vatrena oružja, dronove, vođene rakete, helikoptere i izvodili taktički vazdušni desant. Ali je od prvog dana sve išlo po planu zahvaljujući odličnoj pripremljenosti vojnika i rukovodstva Treće brigade Vojske Srbije – izjavio je general Jeršov i pozvao Vojsku Srbije da i sledeće godine učestvuje na vežbi Zapadnog vojnog okruga.

Ovo je treće učešće jedinica Kopnene vojske Vojske Srbije na taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem zajedno sa jedinicama Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije.

- Cilj vežbe je podizanje operativnih sposobnosti jedinica koje učestvuju na važbi – izjavio je pukovnik Goran Stamenković iz komande Kopnene vojske. – Za nas je važna i provera na nepoznatom terenu naše tehnike, procedura i taktike, a rezultat ovogodišnje provere je odličan. Naš zajednički cilj je naravno i nastavak saradnje i produbljivanje prijateljstva između srpske i ruske vojske – naglasio je pukovnik Stamenković. 

Na kraju vežbe upriličena je smotra naoružanja i borbenih i neborbenih vozila koja su učestvovala u vežbovnim aktivnostima, a najuspešnijim pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije uručene su nagrade i priznanja.