Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
17.08.2019.

Ministri Vulin i Šojgu na završnici Međunarodnih vojnih igara u Rusiji




Ministar odbrane Aleksandar Vulin koji na poziv ruskog kolege generala armije Sergeja Šojgua boravi u poseti Ruskoj Federaciji prisustvovao je danas finalnoj trci „Tenkovskog biatlona“ na poligonu „Alabino“ kod Moskve, kojom su završene „Međunarodne vojne igre 2019“ jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja u svetu.
 
Ministar Vulin je sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom prethodno obišao štand Republike Srbije u Domu družbe na kom je predstavljena naša zemlja. Srpski ministar je svom ruskom kolegi poklonio knjige „20 godina od NATO agresije na SRJ“ i „Srpski zapovednici u ruskoj vojsci“ koje je izdao Medija centar „Odbrana“.


Ministar Vulin razgovarao je na poligonu „Alabino“ i sa članovima ekipe Vojske Srbije na „Tenkovskom biatlonu“ i učesnicima Festivala nacionalne kulture iz Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“. Na najzahtevnijem takmičenju Međunarodnih vojnih igara, „Tenkovskom biatlonu“, ekipa Vojske Srbije se, posle polufinalnih trka, plasirala na osmo mesto. U finalnoj trci ovogodišnjeg „Tenkovskog biatlona“ našli su se Rusija, Belorusija, Kazahstan i Azerbejdžan.
 
"Od 23 zemlje mi smo zauzeli osmo mesto, gledano u odnosu na prošlu godinu napravili smo korak napred. Formirana su ove godine dva diviziona, dve kvalitativne grupe. Zadovoljan sam našim rezultatom kad vidim kakve su i koliko ekipa je ostalo iza nas. To su zemlje koje imaju i po 10 puta više stanovnika od Srbije, spram toga je i veličina njihovih vojski", izjavio je potpukovnik Rade Adamović koji je bio rukovodilac ekipe Vojske Srbije na "Tenkovskom biatlonu". Potpukovnik Adamović je dodao da se ekipe za ovo takmičenje pripremaju vrlo ozbiljno i da većina njih ima poligone koji su identični poligonu u Alabinu.



Boje srpske zastave na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, od 3. do 17. avgusta, pripadnici Vojske Srbije branili su u tri discipline - „Tenkovski biatlon“, „Vojni reli“ i „Snajperska granica“. Prve dve discipline održane su u Ruskoj Federaciji, a treća u Republici Belorusiji. 
 
Najbolji rezultat ostvario je desetar Ivan Obrenović, pripadnik  Specijalne brigade Vojske Srbije, osvajanjem prvog mesta i zlatne medalje u konkurenciji mešovitih snajperskih parova sa kolegom iz Oružanih snaga Uzbekistana. Medalje u toj kategoriji najbolje plasiranim ekipama uručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, na ceremoniji zatvaranja „Snajperske granice“ u blizini grada Brest u Republici Belorusiji.
 
Značajan rezultat ostvarila je ekipa Vojske Srbije na Vojnom reliju, jednoj od 32 discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, podelivši treće mesto sa ekipom Belorusije. Pobednik je Ruska Federacija, a NR Kina je druga.  
 
„Međunarodne vojne igre 2019”, pete po redu,  održane su na 21 poligonu u 10 zemalja: Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu. Broj učesnika prešao je 5.000, svrstanih u 223 ekipe iz 39 zemalja Evrope, Azije, Afrike, Centralne i Latinske Amerike.