Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
17.08.2019.

Ministar Vulin: Sport u vojsci je skup vrednosti koje vojnika čine boljim i drugačijim




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji na poziv ruskog kolege generala armije Sergeja Šojgua, boravi u poseti Ruskoj Federaciji, posetio je sportsko društvo CSKA. Sa pukovnikom Artjomom Valerjevičem Gromovim, načelnikom CSKA,  obišao je sportske dvorane za pripreme i takmičenja jednog od najtrofejnijih ruskih sportskih klubova.

 
Ministar Vulin je izjavio da je CSKA u Srbiji veoma poznat i da mnogi za taj klub navijaju.
 
"U Srbiji kad kažete CSKA mislite na sport, mislite na fudbal, mislite na košarku, hokej, ali iznad svega mislite na vojsku Rusije. Meni je bilo veliko i iskreno zadovoljstvo da imam priliku da vidim mesta gde su se toliki legendarni šampioni obučavali i pripremali. Vidi se da se mnogo ulaže i to je zaista dobro, vojska mora i treba da ulaže u sport. Nije sport u vojsci samo fizička priprema. Sport u vojsci je skup vrednosti koje jednu vojsku čine vrednom i važnom. Sport su one vrednosti koje vojnika čine boljim i drugačijim. Timski duh, spremnost da se žrtvujete za kolektiv, da se borite do kraja, da nikada ne priznate predaju - to su vrednosti koje se u vojsci gaje i zbog kojih vojska postoji. A sport je samo način da se do tih vrednosti dođe. "
 
Ministar Vulin i pukovnik Gromov složili su se da treba unaprediti već tradicionalnu saradnju vojnih sportista Srbije i Rusije. 
 


Pukovnik Gromov se ministru Vulinu zahvalio na srdačnom prijemu ruskih takmičara na atletskom kadetskom takmičenju koje je proletos održano u Beogradu i pozvao tim srpskih kadeta na Treće kadetske svetske igre koje će sledeće godine biti održane u Sankt Peterburgu. Poziv je uputio i učenicima Vojne gimnazije i srednjih stručnih vojnih škola za takmičenje koje će se održati u Moskvi. 
 
Ministar Vulin predložio je da futsal timovi generala Vojske Srbije kao i veterana Vojske Srbije budu domaćini svojim kolegama iz Oružanih snaga Ruske Federacije.
 
CSKA je jedno od najtrofejnijih sportskih društava u Rusiji. U samom društvu se neguje i razvija 56 različitih sportova. Društvo raspolaže sa 170 sportskih objekata širom Rusije u kojima treniraju vojna i civilna lica, a naročito su ponosni na dečije sportske škole.