Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.07.2019.

Potpisani sporazumi u oblasti odbrane sa predstavnicima Francuske



U okviru posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Republici Srbiji, danas je u Palati „Srbija“ potpisano i pet sporazuma u oblasti naoružanja i vojne opreme, među ukupno 22 dokumenta koji su tom prilikom potpisani.

U prisustvu predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, ministar odbrane Aleksandar Vulin i potpredsednik kompanije MBDA Filip Didije razmenili su Okvirni sporazum i prateće Narudžbenice za nabavku PVO sistema Mistral 3 i zajedničku integraciju istog na sistem Pasars.

Okvirni sporazum i Narudžbenicu br. 1 sa MBDA potpisali su potpredsednik kompanije Filip Didije i direktor za komercijalne poslove „Jugoimport-SDPR“ Aleksandar Lijaković, a u svojstvu prisutnog i saglasnog načelnik Odeljenja u Upravi za nabavku i prodaju Sektora za materijalne resurse pukovnik Dragan Panić. Narudžbenicu br. 2 potpisali su, takođe, Filip Didije i Aleksandar Lijaković, a u svojstvu prisutnog i saglasnog direktor Vojnotehničkog instituta Sektora za materijalne resurse pukovnik Bojan Pavković.

Potpisan je i Tehnički sporazum između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Francuske u vezi sa nabavkom PVO sistema kratkog dometa od kompanije MBDA, čiji su potpisnici državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Francuske Ženevjev Darjesek i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Među dokumentima koji su danas potpisani su i Memorandum o razumevanju između Ministarstva odbrane Republike Srbije i kompanije Tales, koji su potpisali potpredsednik te kompanije za Centralnu Evropu i zemlje Balkana Ganter Trumer i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Takođe, Memorandum o razumevanju između Ministarstva odbrane Republike Srbije i kompanije Safran danas su potpisali i potpredsednik sektora odbrane za kopnena vozila Loren Deur i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između privrednog društva "Prva Petoletka – Namenska" Trstenik i kompanije „Iksblu“, čiji su potpisnici menadžer prodaje te kompanije za Jugoistočnu Evropu Enco Aldrovandi i Karlos Maćado Da Silva Lopez, kao član delegacije i generalni direktor „Prve Petoletke – Namenska“ Anđelka Atanasković i Saša Batoćanin, kao član delegacije.