Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
11.07.2019.

Ministar Vulin: Nadoknađujemo godine neulaganja



Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je konstruktorskom završnom ispitivanju sredstava iz razvoja, novog terenskog vozila NTV Zastava (prototipovi PT1 i PT2), proveri protivavionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema PASARS u ekstremnim terenskim uslovima, kao i verifikacionom ispitivanju vozila UAZ Patriot u rejonu Deliblatske peščare.

Ministar Vulin je, nakon ispitivanja u terenskim uslovima i obilaska sredstava, istakao da decenije u kojima se nije ulagalo u Vojsku Srbije, u kojima se nije ulagalo u znanje, opremu i njena vozila, zauvek su za nama.

- Od 2012. godine, od kada je predsednik Vučić postao ministar odbrane, o Vojsci Srbije se brine i u nju se ulaže. Ali nije lako nadoknaditi taj ogromni vremenski jaz. Oko nas se svet naoružavao, razvijao, opremao, a mi smo stajali sa strane i puštali da naša armija umre. Upravo zbog toga, svi ovi ljudi iz Tehničkog opitnog centra i iz Vojnotehničkog instituta, iz čitave vojske i Odbrambene industrije Srbije ulažu ogromne napore da se naša modernizacija ubrza – istakao je ministar Vulin.

Kako je naglasio ministar odbrane, polazimo od naše politike po kojoj samo ono što sami proizvedemo suštinski pripada nama.

- Zato je veoma važno da vidite da je ovde i PASARS i Zastavino novo vozilo, sve ono što mi sami proizvodimo i što smo u stanju i sutra da eksploatišemo, servisiramo i modernizujemo. Očekujem da ćemo do kraja godine neka od ovih sredstava već videti u naoružanju Vojske Srbije i da ćemo biti u stanju da opremimo naše jedinice. Opremljena i jaka Vojska Srbije, koju sami naoružavamo i opremamo, garancija je da ćemo zaista biti slobodni i da ćemo, kao i do sada, sami donositi svoje odluke – zaključio je ministar Vulin.

Direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić istakao je da je reč o internim ispitivanjima Vojnotehničkog instituta radi provere vozila iz sopstvenog razvoja i verifikacionim ispitivanjima dva nova motorna vozila koja izvodi Tehnički opitni centar.

- Tokom internih ispitivanja sredstava iz razvoja VTI, sve vreme su prisutni inženjeri i tehničari TOC-a koji prate ta interna ispitivanja u objedinjenom planu i programu ispitivanja. To će dati bolju sliku kakva je tehnička ispravnost i kvalitet izrade tih sredstava, a konačno će smanjiti onaj obim ispitivanja koje mi po našim procedurama sprovodimo u završnim ispitivanjima – naglasio je pukovnik Ilić i dodao da je to sve u cilju smanjenja utroška resursa, vremena i novca.

Prema rečima direktora Vojnotehničkog instituta pukovnika Bojana Pavkovića, danas je vršeno ispitivanje modernizovanog protivavionskog sistema u okviru konstrukcionih ispitivanja.

- Mi smo radili razvoj tog sistema u prethodnom periodu i sada smo došli do toga da taj sistem ulazi polako u fazu ispitivanja. Nakon novih ispitivanja ovde u Deliblatskoj peščari, koja su najekstremnija ispitivanja vožnjom, mi ćemo preći u funkcionalna ispitivanja i nakon toga sredstvo predati TOC-u na završna ispitivanja – istakao je pukovnik Pavković.

Osim toga, na tom terenu su ispitivana dva prototipa Novog terenskog vozila, koja su razvijena u saradnji sa preduzećem „Zastava TERVO“, kombija i kamioneta.

- Reč je o novim vozilima namenjenim za opremanje Vojske Srbije, a trenutno su u toku objedinjena interna i završna ispitivanja koja bi trebalo da traju do jeseni, nakon čega očekujemo pozitivan izveštaj i usvajanje ovih sredstava u naoružanje Vojske Srbije – naglasio je pukovnik Pavković.

Cilj ispitivanja vožnjom je da se u ekstremnim terenskim uslovima ispitaju vozne karakteristike, izdržljivost, pouzdanost i funkcionalnost sredstava i njihovih podsistema, ergonomske karakteristike vozila, kao i dinamičko ponašanje vozila u cilju ocene njihovog kvaliteta i ugrađenih komponenti, kako bi se potvrdio stepen ispunjenosti taktičko-tehničkih zahteva, a sredstva će naknadno proći još i ispitivanje vožnjom na terenima planinski makadam i asfaltna podloga.

Današnjoj proveri prisustvovali su i pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major dr Mladen Vuruna i načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović.