Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
04.07.2019.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju na izložbi „Odbrana 78“



Izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Odbrana 78“, posvećenu obeležavanju 20 godina od odbrane otadžbine od NATO agresije, danas su posetili predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Današnjem obilasku prisustvovali su i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković i zastupnik načelnika Uprave za tradiciju, standard i veterane Ministarstva odbrane pukovnik Duško Šljivančanin.

Direktor Kancelarije Marko Đurić pozvao je sve građane Srbije da posete izložbu u Muzeju grada Beograda.

- Reč je o savremenoj muzeološkoj postavci koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Izložba govori o mukama i stradanju, epopeji i patnji srpskog naroda i naše države izložene brutalnoj agresiji protivno međunarodnom pravu i svim odlukama Ujedinjenih nacija, a čija žrtva su pre svega bili obični građani. Postavka govori i o heroizmu borbe za slobodu za nezavisnost Srbije, o ljudima koji su dali svoje živote, o generaciji koja je svojim telima i životima gradila slobodnu i nezavisnu Srbiju, a koji su se svega odrekli da bi Srbija danas živela i da bismo bili nezavisna i slobodna zemlja koja sama odlučuje o svojim pitanjima, rekao je Đurić.

Kako je naglasio, istina o onome što se dešavalo pre 20 godina je “naša obaveza, a naša dužnost je da negujemo sećanje na to”.

- Treba da budemo mudriji od nekih koji su u prethodnom periodu gurali pod tepih istinu o agresiji na našu zemlju. Na inicijativu predsednika Republike Aleksandra Vučića konačno je na dostojanstven i dostojan način u Srbiji počelo da se obeležava sećanje na heroje odbrane Srbije. To predstavlja najbolji način da učvrstimo rešenost Srbije da i u budućnosti brani svoju slobodu i nezavisnost, zato što poštujući naše heroje, ljude koji su svoje živote uzidali u slobodu i nezavisnost ove zemlje, garantujemo opstanak i sigurnu budućnost naše države. Zato ćemo nastaviti da neprekidno negujemo sećanje i da nazivamo NATO agresiju na našu zemlju pravim imenom, istakao je direktor Kancelarije.

Interaktivna i multimedijalna postavka priređena u Muzeju grada Beograda, autora Dušana Jovovića, realizovana je uz podršku Vojnog muzeja i Muzeja vazduhoplovstva, a izuzetan doprinos dale su i jedinice Vojske Srbije.

Izložbena postavka „Odbrana 78“ podeljena je u osam celina i jasno svedoči o dešavanjima u Saveznoj Republici Jugoslaviji koja su prethodila NATO agresiji i za vreme agresije. Među eksponatima su i video i štampani materijali koji su prvi put prikazani javnosti.