Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
03.07.2019.

Poseta komandanta borbene grupe EU HELBROC



Komandant borbene grupe Evropske unije HELBROC, brigadni general Georgios Bosmalis iz Oružanih snaga Republike Grčke, posetio je bazu „Jug“ i poligon „Borovac“ gde je prisustvovao evaluaciji snaga Vojske Srbije za učešće u ovoj borbenoj grupi.

Tokom posete, brigadni general Bosmalis uverio se u visok stepen osposobljenosti pripadnika Vojske Srbije i izrazio zadovoljstvo nivoom obučenosti, zalaganja i motivisanošću pripadnika evaluiranih jedinica.
 
Borbena grupa HELBROC je jedna od borbenih grupa Evropske unije spremna za angažovanje u njenim operacijama i misijama.
 
Borbenu grupu HELBROC inicijalno su formirale Republika Grčka, kao vodeća država, Rumunija, Bugarska i Kipar, 2007. godine i od tada je više puta bila u pripravnosti za angažovanje.
 
Republika Srbija pristupila je ovoj borbenoj grupi 2016. godine potpisivanjem tehničkog sporazuma sa zemljama članicama. Učešćem snaga Vojske Srbije u borbenim grupama Evropske unije potvrđuje se opredeljenost Srbije za deljenje odgovornosti kada je u pitanju bezbednost u regionu i šire.
 
U prvoj polovini 2020. godine u pripravnosti za angažovanje ove borbene grupe nalaziće se pet štabnih oficira, vod Vojne policije i tim za civilno-vojnu saradnju iz Vojske Srbije.