Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
10.06.2019.

Ministar Vulin: Najteži trenutak naše istorije




"1999. godina je bila možda najmračniji i najteži čas naše istorije. Nikada u svojoj istoriji nismo bili tako sami. Čak i oni narodi i zemlje koji jesu naši prijatelji bili su daleko, vođeni političkim elitama koje su smatrale da je bombardovanje Srbije i Savezne Republike Jugoslavije mala žrtva za veliki svet koji im se nudi. Te 1999. bili smo sasvim sami, samo sa svojim narodom", reči su ministra odbrane Aleksandra Vulina kojima je danas otvorio Međunarodnu konferenciju „Odbrana od NATO agresije – 20 godina posle“ u Domu Garde u kasarni „Topčider“.
 
Prema njegovim rečima, vojska i narod su pokazali neverovatnu sposobnost otpora, hrabrost i veštinu koja nije mogla biti predviđena, i dodao da su Srbi prošli težak period nakon NATO agresije.
 
- To je bio period u kojem je od nas traženo da se samoponištimo, da zaboravimo i da se odreknemo svojih ratnika, da zaboravimo suštinu i smisao naše borbe. Period u kojem se od nas tražilo da prihvatimo krivicu za tuđe zločine, da se stidimo zločina drugih i da ih prihvatimo kao svoje. Ne može biti ni vojske ni države koja nema samopoštovanje, koja ne može da se nasloni na one koji su bili pre njih. Armija koja nema moral, snagu, sećanja i ponavljanja ne može biti pobednička armija. I slavna taktika naše vojske, ona slavna 4M – mobilnost, manevar, maskiranje i moral. Moral iznad svega. Nije NATO zaustavila naša tehnika, nije ga zaustavila ni naša premoć, zaustavila ga je u kopenoj intervenciji svest da će se vojska i narod braniti. Uostalom, u ratu koji niste izabrali, u ratu koji ne možete ni da povedete ni da završite, šta vam drugo preostaje nego da se branite i da se branite uporno, odlučno i sigurno, zaključio je ministar Vulin.

Učesnicima Konferencije, kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, obratio se i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović koji je istakao da današnja konferencija ima izuzetan značaj za sistem odbrane i širu društvenu zajednicu i dodao da će radovi svih učesnika biti publikovani u Zborniku “jer nećemo dozvoliti da činjenice i istina zasnovana na njima, o ovakvom činu brutalnosti i povrede međunarodnog prava, egzistira negde u zoni širokog polja pojedinačnih sećanja”.

Na Konferenciji, koju organizuje Univerzitet odbrane Ministarstva odbrane Republike Srbije, osim domaćina učestvuju i predstavnici Ruske Federacije, Narodne Republike Kine, Bosne i Hercegovine i Republike Belorusije.

Teme panela Konferencije su političke, pravne, ekonomske i ekološke posledice NATO agresije, bezbednosne i vojno-strategijske implikacije i operativno-taktička iskustva u odbrani od NATO agresije.