Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
07.06.2019.

Koncert filmske muzike „Zvuci istorije“



Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ održao je sinoć, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, koncert filmske muzike profesora Vladimira Tošića.

Koncert pod nazivom „Zvuci istorije“, bio je koncipiran kao kolaž numera iz dokumentarno-igranih filmova koji su poslednjih godina privukli pažnju šire javnosti:  „Na raskršćima istorije“, „Vek odvažnih“, „Milunka Savić  – heroina Velikog rata“, „Srbija u Velikom ratu“, „Srbi na Krfu“, „Zločin bez kazne“, „Zaboravljeni admiral“, „Dijanina deca“, „Stvaranje kraljevine SHS“, „Ratne priče sa Košara“ i „Ratne priče sa Paštrika“.

Pozdravljajući publiku, profesor Vladimir Tošić je zahvalio Umetničkom ansamblu Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ na saradnji i  razumevanju njegovog kompozitorskog rada koji je pratio filmske priče o najvećim stradanjima srpskog naroda u prošlom veku, naglasivši da numere koje će biti izvedene predstavljaju svojevrsan presek svega što je komponovao u toj oblasti stvaralaštva. On je istakao da je posebno ponosan što je bio deo velikih projekata RTS-a i Ministarstva odbrane koji su, nakon višegodišnjeg muka, postali trajno svedočanstvo o herojima sa Košara i Paštrika. 

Ansamblom je dirigovao Rade Pejčić, a na programu su bile numere iz pomenutih dokumentarnih ostvarenja. Tako je publika mogla da čuje kompozicije: „Zavičaj“, „Sofijin valcer“, „Milunkin valcer“ (Milunka Savić), „Put za istok“, „Tajna“  (Na raskršćima istorije), „Let 1“, „Nebeski jahači“ (Vek odvažnih),  „Tunis 1“, „Tunis 2“, „Pastir“, „Oproštaj“, „Veliki rat“ (Srbija u Velikom ratu), „Zaboravljeni admiral“, „Krf“  (Zaboravljeni admiral),  „Nada“, „Borba“ (Dijanina deca),  „Tuga“ (Zločin bez kazne),  „Košare“ (Ratne priče sa Košara) i „Odjek“ (Stvaranje kraljevine SHS), pri čijem izvođenju je solista na klaviru bila Katarina Tošić.
 
Iako profesor Tošić, kao kompozitor apsolutne muzike, ima davno formiran sopstveni stil i način izražavanja, koji je prepoznatljiv, na ovom koncertu izvedena je muzika koja zahteva drugačiji pristup. Naime, autor filmske muzike mora da se prilagodi priči, da je podvuče ili pojača, a da se pri tom ne eksponira previše, što za kompozitora nije nimalo lak zadatak.

Prema rečima profesora Tošića, ta „čar nemogućnosti“ donosi jedan novi kvalitet i širinu u umetničkom izražavanju koju autor inače ne bi imao ako bi se samo držao svog zacrtanog puta. Publika u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine je tu vrednost prepoznala i u potpunosti uživala u muzici koja je pratila potresne filmske priče o našoj prošlosti i velikim istorijskim lomovima koji su se zauvek urezali u pamćenje našeg naroda. Na bis je odsvirana numera „Nebeski jahači“.
 
Vladimir Tošić je kompozitor, multimedijalni umetnik i redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, koji je svojom kompozicijom Mélange (1975) postavio temelj redukcionističkog i minimalističkog pristupa u srpskoj muzici i do danas ostao jedan od najdoslednijih zastupnika tog pravca, prepoznatljiv po svom stilu i u svetskim okvirima.