Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerija
03.06.2019.

Poseta delegacije Garde Vojske Srbije Ujedinjenom Kraljevstvu



U okviru bilateralne saradnje Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, delegacija Garde Vojske Srbije boravila je u Londonu od 25. maja do 2. juna ove godine. Cilj dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo bila je poseta Gardijskoj pešadiji i Gardijskoj konjici britanskih Oružanih snaga, radi razmene iskustava u protokolarnim i počasnim aktivnostima i saradnja konjičkih jedinica Ujedinjenog kraljevstva i Srbije.

U delegaciji koju je predvodio zamenik komandanta Garde pukovnik Željko Gavrilović, bili su komandant gardijskog bataljona potpukovnik Dragan Jakovljević, komandir konjičkog voda kapetan Martin Pacula i komandir odeljenja za uzgoj i negu konja konjičkog voda major Predrag Adžemović.

Praktičnu demonstraciju počasnih aktivnosti Garde Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, osim u kasarnama, delegacija srpske Garde videla je na događajima kojima je prisustvovala - smeni gardista u predvorju Bakingemske palate, ceremoniji predaje ključeva u tvrđavi London Tauer, smeni Garde u predvorju palate Velington, kao i na vojnoj paradi održanoj 1. juna. Reč je o najvećoj vojnoj paradi u Ujedinjenom Kraljevstvu i ujedno generalna proba manifestacije "Trooping the Colour", koja se održava povodom rođendana njenog veličanstva kraljice Elizabete II. Vojna parada tradicionalno se održava nedelju dana pre kraljičinog rođendana, a ovogodišnja, kojom je komandovao princ Endru vojvoda od Jorka, brojala je oko 1.400 učesnika.

U pratnji izaslanika odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u Republici Srbiji pukovnika Nika Ilića i izaslanika odbrane Republike Srbije u Ujedinjenom Kraljevstvu kapetana bojnog broda Slobodana Novakovića, delegacija Garde Vojske Srbije posetila je kasarne  "Hajd Park" i "Velington" u kojima su smešteni delovi Gardijske konjice i Gardijske pešadije, i imala priliku da se uveri u visok nivo operativnosti i opremljenosti ovih jedinica sa tradicijom dugom više stotina godina.

Prilikom posete srpskih gardista Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavnici Garde zemlje domaćina trudili su se da na najbolji mogući način prenesu svoja iskustva, posebno kada je u pitanju razvoj konjičkih jedinica, koje kod njih datiraju još iz 17. veka, a u Gardu Vojske Srbije konjički vod uveden je tek nedavno, od 2018. godine. Osim korisnih saveta, domaćini su izrazili želju za daljim razvijanjem saradnje između dveju zemalja.