Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
16.05.2019.

Kopija Zastave pobede od danas u Vojnom muzeju




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića, prisustvovao je danas svečanoj ceremoniji primopredaje kopije Zastave pobede Vojnom muzeju.

Kopiju Zastave pobede, koja je jedan od državnih simbola Ruske Federacije i predstavlja zvanični simbol pobede sovjetskih naroda i njegovih oružanih snaga nad nacističkom Nemačkom u Velikom otadžbinskom ratu, Vojnom muzeju predao je komandant Zapadnog vojnog okruga oružanih snaga Ruske Federacije general-pukovnik Aleksandar Žuravljov. U ime Ministartva odbrane kopiju zastave primio je načelnik Uprave za kadrove brigadni general Siniša Kresović.

U ceremoniji svečane primopredaje zastave učestvovali su pripadnici počasne jedinice 154. Preobraženjskog puka Zapadnog vojnog okruga Ruske Federacije i Garde Vojske Srbije.

Nakon primopredaje zastave, general Žuravljov je podsetio da je pre 74 godine završen veliki i krvav rat u kojem su sovjetske oružane snage zajedno sa slovenskim narodima uništile fašizam i oslobodile Evropu. On je istakao da se, u znak sećanja na pobedu nad fašizmom, 9. maj tradicionalno proslavlja paradom, na čijem čelu ide upravo Zastava pobede, koja je simbol hrabrosti naših naroda, herojstva ljudi koji su se borili i njihove nepobedivosti.

General Žuravljov je poručio da mu je velika čast što u ime svog komandanta danas predaje kopiju Zastave pobede Vojnom muzeju, kao znak jačanja prijateljstva, poželevši mir i napredak.

U ime Ministarstva odbrane i Vojske Srbije general Kresović zahvalio je na poklonu Ruske Federacije i poručio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije neguju i razvijaju vojne tradicije Republike Srbije, posvećujući posebnu pažnju borbi protiv fašizma i pobedi u Drugom svetskom ratu, kojoj su Republika Srbija i Ruska Federacija dali nemerljiv doprinos.

Prema rečima generala Kresovića, Zastava pobede imaće posebno i počasno mesto u Vojnom muzeju.

Današnjem događaju prisustvovali su i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ruski vojni izaslanik pukovnik Andrej Sobakin, članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, veterani narodnooslobodilačke borbe i predstavnici veteranskih udruženja.