Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
06.05.2019.

Obeležena slava Generalštaba Vojske Srbije




Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas obeležavanju slave Generalštaba Vojske Srbije, Svetog velikomučenika Georgija - Đurđevdana, u bogoslužbenom prostoru kasarne „Banjica 2“ u Beogradu.


Svetu liturgiju služio je protojerej-stavrofor Stanko Trajković iz Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, uz sasluženje vojnih sveštenika, nakon čega je usledilo i tradicionalno lomljenje slavskog kolača.

Čestitajući slavu đakon dr Dragan Ašković, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu podsetio je na značaj lika i dela Svetog Georgija u pravoslavlju, naglašavajući da je i on bio vojnik. On je, u svojoj besedi, istakao da je sloboda ono što povezuje Crkvu i Vojsku, a da su vojnici ti koji slobodu brane. Osnova hrišćanske vere jeste sloboda, dodao je on, ističući da i Crkva i Vojska treba da doprinesu da se svi među nama osećaju slobodno.

Obeležavanju slave Generalštaba prisustvovali su i članovi kolegijuma načelnika Generalštaba kao i glavni vojni sveštenik major Slađan Vlajić.

Odlukom ministra obrane iz 2017. godine, od 2018. godine ponovo je regulusano obeležavanje slava u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Prvi put su slave u vojsci proslavljene 1888. godine, i sve do kraja Drugog svetskog rata su obeležavane u jedinicama.