Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
TekstFotogalerijaVideogalerija
15.04.2019.

Sastanak ministra Vulina i ministra Benka




Pred početak zajedničke sednice vlada Republike Srbije i Mađarske, koja se održava danas u Subotici, ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom.

Ministri Vulin i Benko istakli su važnost daljeg unapređenja vojno-vojne saradnje ukazujući na značaj nastavka realizacije zajedničkih vežbi „Iron cat“ („Gvozdeni mačak“) i „Neighbours“ („Komšije“) koje se već tradicionalno održavaju.  Takođe, dogovoren je nastavak dalje saradnje u oblasti ABHO, vojnomedicinske službe i multinacionalnih operacija, kao i razmena instruktora i različiti oblici edukacije.

Ministar Vulin je zahvalio mađarskom kolegi na njihovom značajnom učešću u Kforu i pohvalio je osposobljenost i profesionalnost mađarskih vojnika u ovoj misiji.

Ministar Benko je naglasio da ne podržavaju uspostavljanje "vojske Kosova" po sadašnjem principu već da navedeni proces treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom i konvencijama ali i prihvatljiv za Republiku Srbiju.

Bilateralnom sastanku ministra Vulina i Benka prisustvovali su i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković.